FACEBOOK

Такситата искат тройно или нищо

Таксиметрови компании от цялата страна предлагат размерът на първоначалната такса да е три пъти цената за един километър пробег, който се определя от общината. Общо 38 фирми и хиляди шофьори са се обединили чрез подписка в искането си. Те са изпратили предложението на транспортния министър Росен Желязков.

Председателят на Националния таксиметров синдикат Райна Петрова заяви пред БНТ, че промяната се налага, тъй като повече от 8 години "доходите на таксиметровите шофьори са стационарни". Тя каза още, че вдигането на първоначалната такса е началото на вдигането на цените като цяло.

"Искаме повишаването на цените да стане плавно. С вдигането на първоначалната такса ще може да се поема т.нар. къс курс. В София например тя би била някъде около 2.40 лв. Това не е нито прекалено много, нито прекалено ниско. Така ще се знае колко точно е първоначалната такса, а не да се чудят хората, когато се качат в таксито", добави тя.

За сравнение - в момента първоначалната тарифа в София варира от 0.77 лв. до 1.30 лв.

Друго от предложенията до министъра на транспорта е да може таксита да се движат в бус ленти, но само когато превозват клиент. Така според тях ще се облекчи значително трафикът в градовете.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени