FACEBOOK

Кметът не ще таксита в буслентите, а такава е практиката от Париж до Тирана

Йорданка Фандъкова е настроена негативно към идеята на столичните таксиметрови шофьори, която е почерпена от европейския опит и се прилага във всички столици и големи градове на Стария континент – от Париж до Тирана, жълтите коли да използват обособените бус ленти.

Според кмета това би натоварило движението на градския транспорт, който „да бъде удобен за всички нас, за да можем да го ползваме по-често и по-рядко да виждаме автомобили с по един човек, особено замърсяващи автомобили”, стана ясно от участието й по БНТ.

Фактите обаче са обратните: всъщност такава практика облекчава цялостния трафик, а с това намалява изхвърлянето на газове в най-невралгичните точки на градовете. Плюс това, бус лентите – особено новите в ремонтираната част на бул. България например са толкова слабо използвани от единствения преминаващ оттам автобус, че дори е наложително поне такситата и маршрутките да могат да минават, вместо да се образуват безкрайни задръствания от сутрин до вечер, вече дори в събота и неделя.

Фандъкова е учудена от искането на таксиметровите шофьори и за минимални тарифи, защото досега те са настоявали за оформяне на максимални. Тя спомена, че регистрираните жълти коли в София са 6100. 19 минути припомня, че само преди няколко години те бяха над 13 000, което означава намаление повече от два пъти. Дали разширяването на метрото или високите цени на дизела са фактор за подобно развитие е трудно да се каже.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени