FACEBOOK

Стоп на руското ядрено гориво още на 13 юли от кабинета Петков – Нинова: Проф. Касчиев

Пусналият Пети блок на АЕЦ Козлодуй професор от Токийския университет и Виенския институт за изследвания, председателят на бг ядрения регулатор през 1997-2001 г. при кабинета Костов - Георги Касчиев, разкрива удивителен факт: правителството в оставка Петков – Нинова още на 13 юли е приело решение, което странно защо и до момента не е официално публикувано, за спиране на вноса на руско ядрено гориво. Макар и евроатлантик, топекспертът твърди „политическият натиск е нежелателен” и обяснява защо:


„Това не е процес на договаряне на цената, а на изясняване, анализиране и доказване, че горивото на Уестингхаус може да бъде използвано безопасно в реакторите в преходния период. При първото презареждане се смесват руско (3/4) и американско (1/4) гориво. Съвместната работа поставя редица въпроси – в конструкцията на касетите има известни разлики. Касетите са част от вътрешнокорпусните устройства, те поемат тежестта на по-горните устройства и може да се получат огъване. Затова се изпълняват десетки различни анализи, резултатите от които трябва да се приемат от централата и да се лицензират. Един от основните въпроси е има ли проблем с хардуерната част. За работата на ядреното гориво следи системата за вътрешно реакторен контрол с десетки детектори и датчици. Може да възникнат проблеми при вкарване данните на американското гориво.


Дали има хипотетична възможност нашият реактор да не може да работи с американско гориво? По принцип това не може да се изключи. Не може да се отговори еднозначно, докато не се изяснят всички въпроси. Затова всякакъв политически натиск за смяна на горивото до 2024 г. не е желателен”.


Той обяснява, че въпреки старта на идеята за замяна на руското с американско гориво още през 2019 г., т.е. с идването на това ръководство на централата, на практика няма извършени важните и задължителни изследвания за рисковете.


На въпроса защо не може да постъпим като чехите, които вече заменят двата вида, Касичев обяснява, че там по проект на централата има възможност за диверсификация. Как стоят нещата при нас:


„VI блок използва по-усъвършенствано руско гориво, преходът за който е направен за 4 г., и не може да мине на американско. За него е купено количество за 5 г. напред. V блок използва по-стария тип руско гориво, за което американската компания произвежда своя версия. Има гориво за още едно презареждане, а при благоприятни условия договорът ни с руската страна е за още две партиди. Но тук се намесват и политически фактори. По неофициална информация (решението още не е публикувано) на 13 юли правителството е взело решение повече да не се купува руско гориво”, обяснява Касчиев.


Това вероятно значи, че се отказваме от двете партиди, които вече сме договорили. Освен от Русия, можем да вземем, но на много по-висока цена от Франция гориво, както и резервни части за ремонт на Пети реактор, който само за последните два месеца веднъж се запали, втори път спря по друга причина – все свързани с некачествения и безвреме нарочно приключен ремонт от ръководството на централата, за което 19 минути вече писа, за да се даде възможност приятелски на падналата власт фирми да направят милиони от търговия с ток.


Също от Франция можем да вземем, и отново на по-висока цена, и резервни части за ремонти на Пети блок, а в момента евентуално можем да разчитаме на наличните до края на годината – т.е. още 4 и половина месеца:


„За тази година няма опасения – единият блок беше ремонтиран, а за другия са доставени необходимите компоненти. Но е възможно да възникнат проблеми. Няма сигурност доколко руската страна ще бъде коректна, ако ни е нужно някакво уплътнение например – като отворим един компонент, не може да го затворим без него. Търсят се възможности в Чехия – там има същите реактори, а концернът „Шкода“ произвежда резервни части и уплътнения. Освен това „Фраматом“ по заявка е в състояние да произведе редица компоненти от този тип – по-скъпи, но е възможност”, обяснява проф. Касчиев в интервю за Трета възраст.


Той коментира и вече забравения изблик на досегашния вицепремиер Асен Василев, който на 27 февруари обяви: „Строим спешно нова АЕЦ, Гърция ще купува ток от нея”.


Професорът е любезен, но категоричен: „Асен Василев вероятно е подведен – аз нямам никаква информация за разработване на подобен проект. Строителството на нова АЕЦ отнема около 8 г., но преди това всичко трябва да е решено – площадка, лицензиран технически проект, осигурено финансиране, стратегически инвеститор и компания, която да го строи. Всичко това също отнема няколко години.


За мен главната цел е се осигури продължаване работата на V и VI блок – 34,5% от производството на електроенергия през 2021 г. е от тях. Засега не виждам възможности за изграждане на нови ядрени мощности. Ще видим дали и как ще можем да продължим да изпращаме отработеното гориво за преработване в Русия или трябва да търсим сътрудничество с Франция”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени