FACEBOOK

ПРИКРИВАТ ЛИ СЕ ГРАНДИОЗНИ НАРУШЕНИЯ ЗАД ЧЕСТИТЕ ИНЦИДЕНТИ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ? ПАСУВА ЛИ ПРОМЯНАТА?

Инцидентите в АЕЦ Козлодуй на 24 май и 22 юни, които правителството безуспешно се опита да прикрие не са случайности, а вероятно са вследствие тежки нарушенияТова разкриват незабавно в официално писмо до премиера служители в централата. Кирил Петков, вицето му Асен Василев и останалите, получили документа, с който 19 минути разполага, обаче не са си мръднали пръста, въпреки всички доказателства. А ресорният министър на енергетика, вместо да вземе решителни мерки и да освободи шефовете на АЕЦ Наско Михов и адаша си Александър Николов, се занимава с кадруване в борда на АЕЦ Козлодуй в 90-ата минута...

Има ли изобщо проверки?

Кой в какво се е забъркал?

Има ли „свещени крави“ и недосегаеми? Кой кого пази?

В 19 минути и Sofia.Media в цяла поредица ще разкажем подробно за вероятно източване на милиони на данъкоплатците от АЕЦ през поръчки, търговия с ток и какво ли още не, които си вървят при това декларирано антикорупционно управление, което обаче прикрива вероятни нарушения в удивително грамадни размери.

Днес започваме с общата картина.

Защо се случи инцидентът със запалването на маслото в хермозоната на 24 май и аварийното спиране на пети блок на 22 юни тази година в АЕЦ? Случиха се заради силния натиск от шефа на АЕЦ – Наско Михов и зам.-шефа Александър Николов – пълен адаш на министъра на енергетиката, за бързане с ремонта и преждевременното пускане на 5-и реактор на централата. Поради бързането, напълно безотговорно и с реален риск за фатални последици, не се изпълняват част от задължителните дейности, свързани със сигурността на АЕЦ, а някои контролни органи, включително службите ни се правят на незабелязали поради лични връзки, които тепърва ще разкрием.

Защо се бърза толкова рисково и се поставя на неизчислимо колко огромна опасност цяла България? Заради милиони евро? Когато блокът се пусне предсрочно, предупредени и незаконно разполагащи с вътрешна информация фирми получават шанса да купят енергия на специални цени, което носи огромни печалби не само на тях, но и на цяла верига от управленци от различни нива и институции. Уж подмененият от Промяната КЕВР разследва ли разследва, но безрезултатно, както и КПКОНПИ, поредицата от подобни случаи. Уж го прави и МВР на Бойко Рашков, но месеците си текат, даже повече от година, инцидентите се трупат, общата ни национална сигурност и безопасността на цяла Европа е застрашена, но нищо не се случва на виновниците.

Ръководителите на АЕЦ Наско Михов и Александър Николов полагат доста усилия да омаловажат и дори да отрекат случилото се в хермозоната на пети блок на централата на 24 май, когато само бързата реакция и професионализмът на редовите служители помогнаха да няма сериозни последици от извънредната ситуация. Всичко става, защото под натиск от двамата шефове, въпреки изтичането на масло при пусковите дейности, изпълнението продължава. Маслото не е изчистено напълно и се запалва. Пламъци има на метри от реактора, басейна за съхранение на отработено ядрено гориво и други отговорни съоръжения. За скандалната ситуация служители в АЕЦ алармират  премиера, вицето му и ресорния министър. Лъжите на босовете на централата Михов и Николов, че пожар няма, категорично са опровергани на официалния сайт на МВР, където е публикувано нарочно съобщение на Пожарната – ГД ПБЗН.

Нещата не спират дотук. Оказва се, че пожарът е само част от каскада неблагоприятни събития, забавили пуска на енергоблока.

Последният инцидент, който уж свободните медии премълчават, е от 22 юни, когато отново възниква ситуация, аварийно спиране на 5-и енергоблок. Причините са вследствие бързане (финансово мотивирано?) и неизпълнение от ръководството на необходимата техническа осигуреност от външни контрагенти. Пети блок, току-що ремонтиран, има проблем с възбуждането на генератора. Това възбуждане обаче  не действа по учебник и няма 100% надеждност отново заради необезпечени ремонти и неизвършени дейности по обслужването му, пишат още служителите в АЕЦ, които алармират безрезултатно институциите. Най-тревожно според тях е, че проблемът не е решен кардинално и може да предизвика ново спиране. Ако енергетиката ни функционираше нормално, това не би било нещо толкова притеснително, но заради действията на това правителство системата разчита в огромна степен на АЕЦ заради недостига на други ресурси, поради което бизнесът минава от газ и въглища на ток.

Според сигнала на специалистите отговорността за липсата на добър контрол върху ремонта носи лично зам.-изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй и пълен адаш на енергийния министър Александър Николов. Те добавят неговия неясен отговор и анализ във връзка със сделката за ток, реализирана само за разполагащи с вътрешна информация. На премиера, вицепремиера, министъра на енергетиката и другите ръководители на институции е предоставен цял набор от документи и доказателства, на които те досега не обръщат внимание. А какви скандални поръчки за въпросните ремонти, за адвокатски кантори и какви изумителни назначения на роднини се плащат с милионите на данъкоплатците – очаквайте да научите в продълженията на нашата специална поредица.

Сигналите за множеството вероятни нарушения в АЕЦ Козлодуй – явни и прикрити – са изпратени и до европейския Съвет за интегритет и прозрачността на енергийния пазар за търговия на едро с енергия (REMIT), чиято основна задача е да следи за ограничаване на търговия с вътрешна информация и пазарна манипулация.  

Междувременно десетки професионалисти от централата, дръзнали да се противопоставят на шефските разпоредби, са уволнявани или сплашвани сериозно.

Атомната централа не е сладкарски цех, така че зулумите там са зловеща игра с хиляди човешки животи. Затова е шокираща липсата на реакция спрямо действията на Михов и Николов, за чиито спорни и скандални професионални качества в различни ведомства има десетки публикации поне от 15 г. насам. Защо и Промяната, която пусна на избирателите кукичката за нулева корупция, отваря чадър за това ръководство на ядрените ни мощности? Може би отговорът е много лесен...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени