FACEBOOK

Путин може да спре износа на резервни части за АЕЦ: ДАНС

ДАНС предупреди в сряда за възможни опасни последици за България от подписания от президента на Руската федерация Владимир Путин указ от 3 май за ответни икономически санкции като реакция на "неприятелските действия на някои чужди държави и международни организации".

Това стана по време на извънредното заседание на Народното събрание в сряда по повод спрените преди седмица доставки на руски природен газ за България, предаде Медиапул. Депутатите изслушаха за газа премиера Кирил Петков, енергийния министър Александър Николов, шефовете на енергийните фирми, както и директорите на службите.

По време на изявлението си председателят на ДАНС Пламен Тончев обърна внимание на подписания от Владимир Путин указ на 3 май, чийто последствия засега са неясни.

Съгласно указа се забранява износът от Русия на ключови стоки и суровини за чужди физически лица и организации, включени в санкционния списък. Забраняват се също сделките с чуждестранни физически и юридически лица, попадащи под ударите на руските санкции, и се позволява на руски физически лица и организации да не изпълняват задълженията си към тях.

Путин нареди на руското правителство в 10-дневен срок да определи списъка с лица и компании, попадащи под ударите на ответните санкции на Русия, както и да разработи "допълнителни критерии" за редица сделки, които също могат да станат обект на санкционни мерки.

Засега не е ясен нито обхватът на стоките, чиито износ ще бъде забранен, нито списъкът на засегнатите държави. Очаква се обаче в него да попаднат всички страни от ЕС, които вече бяха обявени за "неприятелски" към Русия.

"Възможно е въвеждането на експортни ограничения, спирането на доставки на ключови стоки, спиране на ангажименти по действащи договори и осъществяването на финансови операции", заяви в сряда пред депутатите Пламен Тончев.

Той уточни, че указът на Путин е "рамков", което значи, че държавите и юридическите лица, които ще попаднат под санкционния режим, ще се определят с допълнителни решения на руското държавно ръководство.

"Възможно е в рамките на този механизъм да бъде прекратена доставката за България на критично важни суровини – резервни части и оборудване, предоставянето на услуги, основно експертиза, и спирането на ангажименти по вече сключени договори, в това число в сферата на енергетиката, включително ядрената, отбраната и др.", каза Тончев. Той не даде повече детайли дали ДАНС има информация, че последствията от указа могат да засегнат АЕЦ "Козлодуй".

"България не е особено зависима от Русия по отношение на резервните части за АЕЦ "Козлодуй". Що се отнася до ядреното гориво, имаме резерв за около 2 години", коментира пред Mediapool анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

По думите му по-големият проблем би бил спирането на доставките на суров петрол или налагането на европейско петролно ембарго на Москва, срещу което София вече официално се обяви.

Друга сериозна опасност е вероятността Москва да прекрати оръжейните лицензи, тъй като българските заводи произвеждат оръжие с руски произход и са зависими от руските лицензи, посочи Владимиров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени