FACEBOOK

Скандал и с резултатите от изпитите след 7-и клас

Родители сигнализираха 19 минути, че след отвратителния скандал: на изпита след 7-и клас като „непознат текст ” МОН зададе текст от учебната тетрадка на издателство Просвета – София, в чиято едноименна фондация директор е кумата на министъра на образованието и съдружничка на съпругата му, веригата от проблеми продължава.

А тази малка матура е жизнено важно за децата – дали ще попаднат в елитни гимназии и ще продължат да се развиват, или ще останат в изоставащи училища и ще бъдат обречени на бедност за вечни времена. Темата засяга 60 000 български деца и техните 120 000 родители, плюс още 480 000 дядовци и баби.

Оказва се, че за разлика от минали години, няма никаква възможност да се проследи за какво са отнемани точки на децата, няма как те да се пресметнат, не може и да се оспорва резултатът им и оттам - оценката.

Отишли до мястото за проверка на миниматурата по български език и литература в комплекс Овча купел майки алармираха, че дежурните там жени не са в състояние да направят нищо освен предположение и да уверяват, че „не може да стане грешка”. Известно е, че преценката на всичко и оттам – оценката в изпита, е субективна: доста учители имат видими проблеми с правописа и цялата граматика, да не говорим изобщо за стилистиката, и рискът самите те да са били некоректни при оценяването е 100%, както сочат преките наблюдения на 19 минути.

След екскурзията до единия край на София, родителите се отправят на другия – на повече от 10 километра разстояние до квартал Изток, където проверяват резултатите от изпита след 7-и клас по математика. Там положението е същото – никаква информация, никакъв шанс за оспорване, никаква представа как се стига до крайната оценка.

Единственият коментар на вече многократно излъгалия по различни поводи през последните дни министър на образованието Красимир Вълчев е, че много деца, макар и с учебни тетрадки от Просвета – София, имали грешки на „непознатия” текст. Откъде той знае кои деца учат с помагала на семейно близкото му издателство не става ясно, но е уличаващо.
Напомняме, че заради обвързаността си, министърът вече е разследван от КПКОНПИ и прокуратурата, но към казуса се натрупаха и цяла поредица от други скандални обстоятелства.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени