FACEBOOK

Преразказ на непознат текст на матурата след 7-ми клас се оказа познат в тетрадка на Просвета

Родители са гневни, че преразказът на непознат текст, който се падна на матурата по български език и литература след 7-ми клас, всъщност е познат и фигурира в учебна тетрадка на издателство „Просвета“. Това съобщиха пред „Ефир 2“ майки на ученици. На изпита се падна преразказ на част от "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви.

„Ситуацията е скандална, защото това е неравнопоставеност между децата, които са учили по материал на други издателства. В тях производението не фигурира. Докато на матурата се пада същият текст и задача, както е в учебната тетрадка на „Просвета“, коментираха родителите. Те изпратиха доказателства със снимки от помагалото, като възнамеряват да сезират прокуратурата. От тях става ясно, че материалът е в трети урок, който е взет през февруари, т.е. преди карантината. Учениците, които са с учебници на „Просвета“ са го взели в клас и са имали необходимата подготовка, допълниха майките.

"Няма индикации за проблеми по време на изпита", увери на матурата зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нейната оценка текстът е достъпен за учениците и не би трябвало да създаде проблеми. Падна се петата глава - "Когато триъгълникът не е тъпоъгълен", излязла под перото на писателския екип Марко Стойчев и Мориц Йомтов с литературен псевдоним Братя Мормареви. Близо 60 хил. ученици се явиха на националното външно оценяване преди три дни. Те решаваха в първата част тест с 25 въпроса, който им носи 65 точки от възможни 100. Преразказът е втората част от матурата и носи 35 точки.

Именно заради вероятен конфликт на интереси между министъра на образованието Красимир Вълчев и издателство "Просвета", антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна вчера разследване, след разкрития на 19 минути.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени