FACEBOOK

На матурата по български зрелостниците изкараха Добър 4,13

Първа по успех е немската гимназия, следват я 73-то СУПЧЕ и Испанската гимназия

Добър (4,13) е средната оценка на зрелостниците на матурата по български език и литература, става ясно от обобщените данни в страната, които Министерството на образованието и науката представи вчера. На втората задължителна матура по предмет по избор, средният резултат е подобен - Добър (4,38).

Двойките по български език са по-малко спрямо миналата година - 3887 срещу 4189 през 2016 г. Отличните оценки пък са повече - 6155, спрямо 5602 през миналата година.

Близо двойно са намалели зрелостниците с по две слаби оценки - 1228, спрямо 2325 през 2016 г., но по математика и физика и астрономия стремглаво се увеличават. По-лоши оценки в сравнение с миналата година има и по предметите: философски цикъл, руски и испански език.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна, а на дъното са Разград, Ямбол и Кърджали.

По традиция с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Най-ниски резултати показват абитуриентите от професионалните гимназии – 3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит. Резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата.

Първа по успех на матурата по българки език е Немската гимназия със среден успех Отличен 5,66. В челната тройка влизат още 73-то Средно училище с преподаване на чужди езици Владислав Граматик (СУПЧЕ), чийто директор бе кметът Фандъкова, и 164 Гимназия с преподаване на испански език Мигел де Сервантес (ГПИЕ), по-известна като Испанската гимназия. Американският колеж пък води класацията по успех на втората задължителна матура със среден резултат - Отличен (5,84).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени