FACEBOOK

При Нинова - шеф на държавния БТ: Контрабанда на цигари за терористи

Понеже името на лидера на БСП Корнелия Нинова се цитира като възможен министър на икономиката, под чиято шапка всъщност ще останат за управление държавните фирми, в два последователни броя напомняме, че всяко нейно управление в сектора, а тя е била шеф именно на държавни фирми и при Костов, и при Тройната коалиция, има не просто скандали, а сериозни разследвания на дейността, които в някаква фаза кой знае защо и срещу какво са заметени. Форма на контрол и зависимост ли е това – всеки може да си отговори?
Като заместник-министър на икономиката, с титуляр Р.Овч., Нинова оглавява борда на Булгартабак. На 8 май 2016 г. – деня на избора на юристката за шеф на БСП с подкрепата на Станишев, Гергов, Лечева и Добрев, които предаде в същия този ред в следващите 3 години, журналистическо разследване на Биволъ вади дела и документи за контрабанда на бг цигари от държавната фирма към терористи.
Ето и статията:
„Току - що избраният нов лидер на БСП Корнелия Нинова също е сред “посветените”, тъй като е била председател на УС на Булгартабак Холдинг в периода на управление на Тройната Коалиция. Тя запазва този пост дори, след като е уволнена от поста зам – министър на икономиката и енергетиката в разгара на скандала “Овчаров – Александров”. Освен Румен Овчаров и шефа на Националната Следствена Служба Ангел Александров, в този мащабен скандал са замесени Вальо “Топлото” (б.р. шеф на Топлофикация – София от кръга на Р.Овч. ) и бизнесменът Красимир Георгиев (б.р. групировката Фронтиер ), който е състудент на Овчаров.

Другият уволнен след скандала Булгартабак, заедно с Корнелия Нинова, е Делян Пеевски, който тогава е заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии. Срещу Пеевски започва разследване за натиск върху друг шеф на Булгартабак  Христо Лачев. “Единственият натиск, който ми е оказван, е бил от страна на бившия заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и от страна на Ангел Александров“ – казва тогава Лачев. От размяната на обвинения между Румен Овчаров и Ангел Александров, последвала в медиите, стана ясно, че Булгартабак Холдинг е бил разследван за източване на средства от държавната фирма
 

Впоследствие обаче разследването завърши без обвинения, а Делян Пеевски беше възстановен на поста си.
Документите, разкрити от Биволъ през последните месеци вдигат завесата над истинската причина за конфликта между Пеевски и Лачев – контрол над контрабандата. По това време контрабандните схеми минават през Христо Лачев чрез офшорката Каледон Инвест и две подставени лица
 


През юни 2007 г. българската прокуратура (б.р. главен прокурор е избор на БСП, от чиято квота зам.-министър е Нинова – безупречният юрист Борис Велчев) започва разследване за контрабанда и пране на пари, в което изрично са цитирани Каледон Инвест и Лачев. В обвинителния акт на прокурор Илиев е посочено, че Каледон е закупила голямо количество цигари от марката Престиж на Булгартабак с цел контрабанда. Според подставените лица (управители на Каледон), които се сдобиват с обвинения, всички документи за експорта са оформени от… Булгартабак. В България следствието е тайно, но в САЩ са изпратени документи с подробна информация за разследването. Това е станало в рамките на съдебна поръчка за разкриване на истинските собственици на Каледон Инвест. Биволъ пръв издири и публикува тези съдебни документи, които в САЩ са публични. По същото време докато тече разследването с тези тежки обвинения, Каледон Инвест се явява официален дистрибутор на продукцията на Булгартабак за Близкия изток.
 
 Фактът, че Булгартабак има договор с Каледон е посочен в документите от разследването срещу Каледон от 2007 г.  Втори документ, който потвърждава партньорството между Булгартабак и Каледон е официално писмо подписано от двама шефове на Булгартабак през 2011 г. (б.р.наследникът на Нинова като бос на все още държавния Булгартабак е Александър Манолев, който се прочу впоследствие – двамата с червената лидерка са приятели, покрай общата им дружба с В. Златев, както сам Манолев е разказвал), В това писмо се появява и името на
 
Салам Кадер Фарадж, известен още като Молла Омар, който е един от големите контрабандисти на цигари в региона. Той се явява екслузивен дистрибутор за марките Престиж, Виктори и ММ за Ирак и Близкия изток. Така, докато ексклузивните дистрибутори на Булгартабак за един от най-големите му пазари се занимават с контрабанда и пране на пари от тази престъпна дейност, а самият Булгартабак оформя документите за нелегалния експорт, председател на УС на холдинга е Корнелия Нинова
 

Тя напуска този пост чак през юли 2009 г., когато за първи път е избрана за депутат”, пише Биволъ. В тази кампания Р.Овч. заяви пред 19 минути и 2 видни свидетелки, че „Булгартабак прави изборите в Благоевград на Нинова”. Шегувал ли се е? Или е бил сериозен? По една случайност най-голямата и най-печелившата фабрика на БТ е именно в Благоевград, докато е държавен – сега заводът е закрит.
Биволъ продължава: „Натискът, осъществяван от Делян Пеевски над Христо Лачев всъщност е за разпределението на печалбата от схемите и тяхното овладяване.

Булгартабак продължава да доставя цигари на Салам преди приватизацията, дори след като иракските власти му отнемат лиценза за внос на цигари в Ирак. Официален представител на иракското правителство потвърди за Биволъ, че и към днешна дата Фарадж няма лиценз за внос на цигари. В същото време Булгартабак отказва да работи с други фирми, които представят гаранции, че могат да осъществяват легален внос в Ирак”, пише Биволъ.
Връзките – в дела и документи – между действащите лица в това разследване са много важни в днешния момент. Кой – кого и с какво държи? Това е въпросът. Защото каква Промяна може да има при такива играчи и при такива залози 15 години след скандала с Молла Омар?
Правосъдният финал на отношенията на действащите лица, при който всичко се оказва заметено под килима от магистратите, се оказва доста показателен за една фактическа коалиция на (без)принципна основа, изразена и в гласуването на общ принцип във Висшия Съдебен Съвет от квотите на ДПС и БСП, селектирани от същите тези хора, и от въздържането от критики към главния прокурор. Да не говорим за поисканото от правосъдните служебни министри негово отстраняване.

Важно е да се подчертаят думите на президента Радев тази седмица, отправени като въпрос към Нинова: „Продължаваме ли да държим на правосъдна реформа”?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени