FACEBOOK

Подслушвани са журналисти от Биволъ, Франс прес и Кулезич

 „Покрай дело за „бунт и преврат”, водено от Специализираната прокуратура по време на антиправителствените протести 2020 г. са подслушвани масово и журналисти. Сред тях са тв водещата Люба Кулезич, разследващият журналист Димитър Стоянов (Биволъ и БРРД, номиниран заедно с Атанас Чобанов за тазгодишната най-престижна награда в света Пулицър и носител на множество други призове за разследванията си) и двама журналисти от Агенция Франс Прес – шефът на софийското бюро Весела Сергева и фоторепортерът Николай Дойчинов. Така скандалът с подслушванията, наречен Българския Уотъргейт, придобива и международно измерение”, пише bird.bg. Кулезич още миналата сряда в предаването си даде информация по темата на главния секретар на президента Димитър Стоянов, който й беше гост.
Вчера вътрешният министър Рашков даде същата информация: „Мога да кажа, че са проследявани не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани”. Той потвърди, че у нас са подслушвани участници в антиправителствените протести от лятото на м.г..

 

„Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя на новосформирания парламент в съответната комисия за контрол върху дейността на службите за сигурност и контрола върху специалните разузнавателни средства, но нека НС да реши какво да прави“, посочи вицепремиерът и вътрешен министър.


„Данните за прихващане на разговори на журналисти със СРС излизат от справки, публикувани от председателя на ГД БОЕЦ Георги Георгиев. Самият той е бил обект на СРС с псевдоним Боеца. На 3 листа са отразени телефонните номера, имената, времето и съдържанието на негови разговори с журналистите. БРРД се свърза  с журналистите от АФП, с Люба Кулезич и с Мирослав Митков. Всички те потвърдиха, че са водили такива разговори с Георги Георгиев в указания времеви период. Още един журналист, идентифициран с малкото си име Петър, не отговори на обажданията за коментар, пише bird.bg - става дума за журналист от сайта Факти.бг (б.р.също опозиционен и при това с доста по-голяма читаемост от проправителствените агенции според безпристрастната статистика)”.

 

„На публикуваните документи липсват реквизити за поверителност, но има номер на искане за прилагане на СРС от Специализирана прокуратура – №77-757/20.07.2020г., разрешено от Специализирания наказателен съд с разрешение № 4-1658, както и периодът, за който е разрешено подслушването: 22.07.2020 – 23.11.2020 г.

В предишна публикация БРРД анализира данните за подслушване изнесени от адв. Николай Хаджигенов в ефира на БНТ, на които се вижда списък от 24 искания за прилагане на СРС от Специализирана прокуратура, които са от периода 17.07 – 21.07. 2020 г. Едно от тези искания сега се свързва с обект Боеца – Георги Георгиев и именно в хода на тази разработка са закачени журналистите.

Към тези 24 операции трябва да се добавят още две, за които БРРД разполага с документи с реквизити на службите и най-вече с незаличени метаданни, които потвържават изготвянето им в Специализирана прокуратура и МВР. Това са исканията за прилагане на СРС №77-889/17.08.2020г. спрямо активиста на Изправи се БГ на Мая Манолова Тихомир Василев – обект Тихо и искане №77-1435/21.12.2020г. за СРС спрямо председателя на партия “Волт” Настимир Ананиев – обект Настимир. По тези две операции също протичат голям брой лица, свързани с протестите.

Методът е прост, познат от скандала с незаконно публикуваните от прокуратурата записи за подслушване на президента Румен Радев от м.г. Де юре не е подслушван той, а незнайно защо командирът на ВВС, който често говори с държавния глава. Де факто обаче на слушалката са семейството и администрацията на президента. Така чрез Настимир Ананиев – мнозина във ФБ питат кой пък ще подслушва юриста – са били нанизани голяма част от лидерите на всички протестни партии.

По какво личи статуквото? Няма данни да са слушане дейци на тогавашната опозиция БСП и ДПС.

От документите за Настимир Ананиев се разбира и коя е прокурорската преписка, по която се водят „мероприятията” срещу него. Тя е с номер 01425 от 2020 г., на Специализирана прокуратура. Проверка на БРРД в системата за проследяване на състоянието на преписките на сайта на ПРБ установи, че преписката е активна и в момента, като се очакват материали от друг орган, а последното действие по преписката е от 11.06.2021 – бланково писмо до Софийска районна прокуратура.

Последното движение по преписката е от 11 юни 2021 г.

Не е известно по кое досъдебно производство са поискани и водени другите СРС-та. Ясно е обаче, че СРС-то срещу Тихомир Василев е водено по досъдебно производство за ОПГ, подготвяща бунт и държавен преврат по чл. 95 от Наказателния кодекс. Това беше потвърдено и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който припомни, че този член е от 1968 г. и по него не са повдигани обвинения от комунистическо време.
БРРД установи и кои са прокурорите, завели досъдебното производство и поискали въпросните СРС. Това са Николай Йорданов Попов – син на бившата вицепрезидентка Маргарита Попова и Иван Валериев Първанов – син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов. И двамата са районни прокурори в София, но командировани в Специализирана прокуратура.

Наш репортер се свърза по телефона с министър Бойко Рашков, който нито отрече, нито потвърди, че Димитър Стоянов е протичал по разработка Боеца.

Той припомни, че разкриването на имена на лица, протичащи по секретни разработки е тежко престъпление по Наказателния кодекс и той не възнамерява да го направи, но ще предаде данните, с които разполага, на бъдещата комисия за контрол на СРС в бъдещия парламент”, пише bird.bg.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени