FACEBOOK

Уволниха шефа на ДАНС заради СРС-тата и другите скандали

Освободиха от длъжност началника на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев, стана ясно от думите на служебния премиер Стефан Янев след заседание на МС. Той обяви, че предлага на президента Румен Радев да издаде съответния указ. Янев подчерта, че това е "решение от висок обществен интерес". Овакантеното място ще бъде заето от Вальо Тончев, който е дългогодишен служител на Агенцията.

"Предполагам, че предвид повишения медиен интерес към службите не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви, но все пак нека още веднъж хората да ги чуят - с поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основания да се смята, че предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", аргументира се премиерът.

Той не назова конкретните казуси, но се подразбира, че става дума за подслушването на политици или пък факта, че шефът на ДАНС излезе в 4-месечен отпуск веднага при встъпването в длъжност на служебното правителство, което е световен феномен за шеф на тайна служба. При това в пакет с останалите босове.

Припомняме, че преди седмица гръма скандалът със  специалните разузнавателни средства (СРС), които бяха използвани от службите срещу видни политици у нас, в т.ч. и служебният премиер Янев. Новината дойде от съпредседателя на Демократична България (ДБ) ген. Атанас Атанасов. Той се позова на свой “сигурен източник” и конкретизира, че са подслушвани 32-ма висши политици от Има такъв народ, ДБ и Изправи се! Мутри вън!, но без такива от ГЕРБ, БСП и ДПС. Генералът уточни, че по неговите данни 12 души са подслушвани от Вътрешна сигурност към МВР, други 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Ден по-късно стана ясно, че и самият Янев е бил сред подслушваните политици, което потвърди вътрешният министър Бойко Рашков.

Преди избухването на тази новина Георгиев вече успя да скандализира медийното пространство с извънредно голямата си отпуска. С идването на служебния кабинет той бе излязъл в неплатен отпуск чак до 6 септември (т.е. когато това правителство си отиде), но по настояване на министър Рашков се върна отново на работа.  И до днес няма дадено обяснение за нуждата от такава голяма „почивка”.

Самият Георгиев свърза уволнението си с операциите срещу „руски шпионски мрежи” в България. Същевременно той е назначен за шеф на ДАНС още през март 2015 г. и заемаше поста вече втори мандат. Странно е защо едва сега казва, че „от години руските шпиони в България не са били пипани”, след като толкова много години това е било конкретно негова работа. Иначе всички задържани и обвинени за „изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава” бяха освободени поради липса на някакви доказателства.

„В желанието да се защити, потвърждава съмненията в изпълнение на политически поръчки. Кога олигарсите стават обект на службите? Когато спират да пълнят чекмеджетата. И тази странна неплатена отпуска за времето на служебното правителство няма как да прикрие несръчния опит да се сниши пред бурята”, коментира журналистът Диана Янкулова.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени