FACEBOOK

Незаконно подслушване на 32-ма политици с цел контрол и натиск: ДБ

МВР, ДАНС и ГДБОП сътвориха Уотъргейт, сече ген. Атанасов

“В три звена на службите се извършва злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС)”, заяви пред БНР съпредседателят на Демократична България (ДБ) и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. По думите му целта е да бъдат следени политически дейци, като се позова на свой “сигурен източник” и каза, че “информацията е напълно достоверна, за да я изнесе публично”.

„Службите за сигурност са подслушвали 32-ма висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април”, конкретизира той пред Полина Паунова от Свободна Европа.

Генералът учочни, че става дума за отдел Вътреша сигурност в МВР, дирекция Контратероризъм в ДАНС и звеното отново за контратериризъм към Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП).

„Злоупотребата със СРС е с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци са извършвани в три звена на специалните служби”, категоричен е Атанасов.

“Тези 32-ма политици са разпределени към трите звена и се знае кой къде е следен”, каза Атанасов. По неговите данни 12 души са подслушвани отВътрешна сигурност, други 12 от ДАНС, а останлите осем човека от ГДБОП. Той обаче не посочи имената на подслушваните.

“Апелирам служебния вътрешен министър (Бойко Рашков) да извърши проверка, за да се освети този скандал. Това е Уотъргейт, разбирате ли?”, призова съпредедателят на ДБ.

Атанасов настоява да бъде установено кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция Вътрешна сигурност, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

„Каква е работата на Вътрешна сигурност на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“, запита той.

„Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов. Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава“, коментира генералът.

„За да се случи прозрачност на следващите избори, е необходимо тя да бъде демонтирана. Трябва да бъдат освобождавани още хора от репресивния апарат на Борисовата държава”, призова той.

Напомняме, че в началото на седмицата Рашков съобщи, че шефовете на специалните служби са в дълги отпуски. Става дума именно за председателите на ДАНС, Държавна агенция Разузнаване (ДАР) и Държавна агенция Технически операции (ДАТО). Впоследствие се оказа, че шефът на ДАТО Цветан Китов е в кратък, платен отпуск, а шефовете на ДАНС и ДАР са в неплатена почивка до началото на септември.

Вътрешният министър заяви, че подобно нещо е недопустимо, а служебният премиер Стефан Янев поиска прекратяване на отпуските, което и стана.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени