FACEBOOK

Некомпетентността на кандидат-депутат показва 10 пъти разминаване от реалните факти: ББК Пътища

„Българска браншова камара Пътища категорично опровергава изнесените твърдения в публикация озаглавена „Да поговорим за пътища … и техните ремонти“ на бившия заместник министър на финансите и кандидат за депутат от политическа партия „Продължаваме промяната“ Андрей Цеков.

Като официален представител на пътно-строителния бранш в България сме длъжни да внесем яснота пред обществото за неграмотността на Промяната и представляващите я.

В материала си съпредседателят на Междуведомствената работна група, която оценяваше проектите за Текущ ремонт и поддържане твърди, че разходът за асфалт на кв. м. е средно 20 килограма. Това значи, че дебелината, с която ще се положи новия асфалт е 0,8 см. /8 мм/, това по принцип е невъзможно за стандартния асфалт по простата причина, че диаметърът на каменните фракции, които се използват за асфалта са с по-голям диаметър – стигащ до 12 мм.

Разходната норма съгласно Техническата Спецификация на АПИ е 96 килограма асфалтова смес за кв.м. при 4 см. дебелина на пласта. Това е и стандартната дебелина на износващ асф.пласт, която се изпълнява и това се проверява много лесно с взимане на ядки.

Когато се изпълняват т.н. кръпки на частично компрометиран асф.пласт, тогава операциите са много повече, и то ръчни.

Относно твърдението, че „Цената на асфалта е около 1 лв. за кг.“. Проста сметка прави 1000 лв. на тон. Реалността е друга, цената дори в момента с инфлацията е около 200-240 лв. за тон, а когато са изпълнявани възлаганията по ТРП стойността е била около 100-120 лв.

Некомпетентността на кандидат-депутата показва -10 пъти разминаване от реалните факти. Съпредседателят на Междуведомствената работна група е недопустимо да не познава фактите и да разпространява не само некомпетентно мнение, но и откровени лъжи. В неговите правомощия беше да запише в доклада, че фамозните 1,5 млрд „откраднати“ лева не трябва да се плащат, но той не го направи, защото и тогава и сега знаеше, че това са лъжи и няма такава кражба!


ББК „Пътища“ припомня, че г-н Андрей Цеков изнесе неверни твърдения в публичното пространство преди време, във връзка с тръба за 1 млн. лв., която никога не е била възлагана за изпълнение и не е разплащана от държавата.


Като представители на пътно-строителния бранш в България изразяваме своето огромно безпокойство от разпространението на некомпетентни, високопарни изказвания. Републиканската пътна мрежа вече близо година и половина е неподдържана, което застрашава живота на всички български граждани. Липсата на държавническо поведение, от страна на подобните на г-н Цеков, доведе до трагичното състояние на пътната инфраструктура.

Кирил Пламенов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени