FACEBOOK

Главболгарстрой №2 в соф. листа на ПП със зам.-министър 10+4%

Помните ли казуса със заместник-министър от схемата 10+4%, който бе изнесен от 19 минути на базата на писмено оплакване на конкретна фирма от бедния Северозапад, имаща да взема 8-цифрена сума от държавата за свършена работа.

Това е бившият изпълнителен директор, кум на собственика, т.е. близък роднина и то по желание, а също и дългогодишен юрист на получилата стотици милиони лева в държавни поръчки при Статуквото Главболгарстрой холдинг Андрей Цеков, изненадващо курдисан за заместник-министър на финансите в кабинета Петков - Нинова. Той е втори в листата на Продължаваме промяната за най-престижния софийски 24 избирателен район. Не коментира казуса със строителя нито пред нас, нито пред други.

Каква е логиката строители да бъдат пращани при него?

Част от кариерата му е като ръководител на пътната камара, която неотдавна го обвини в тотален непрофесионализъм заради лесно разкрита лъжа с числа, заради негови твърдения от последните дни, което отделно ще разкажем.

Първо напомняме сагата с процентите:

Пътен строител, който иска да получи дължимите му от държавата пари по вече съдебно доказано правомерните договори за пътища, трябва да мине през следните стъпки, за да има шанс срещу 10% „отстъпка”, а ако става въпрос за стари суми +4% да получи средствата си, както сам е описал.

Той е пратен на среща с заместник-министъра на финансите. От зам.-министъра строителят се отправя директно към една от „канторите на Асен” – защо ли ги наричат така, за да се разтовари от ... напрежението. И да получи безценни съвети как да се уреди работата с държавата. Колкото и да е странно, сред канторите от листата има доста уважавани юридически централи, ако се вярва на ожалилите се.

Кои са? Строителят, и то не един, вече ги е описал, където трябва. Само ще подскажем: едната кантора, която описват, отново нашумя през последните дни заради договор за 6-цифрена сума по останалото тайно споразумение на наелото кантората чрез своя държавна фирма ММС, тогава ръководено от сегашния водач на ПП Радостин Василев, с близкия до него Гриша Ганчев и неговия ЦСКА. Става дума за напънатото от ексминистъра, въпреки твърдото НЕ от Столичната община, плячкосване на Борисовата градина в сърцето на София посредством разширението на „стадиона на ЦСКА”, както той кой знае защо нарича държавното спортно съоръжение.

Накрая, наградата за търпението и щедростта на строителя е получаване на голяма част от парите, които без друго се дължат на фирмата на въпросния строител. Малката част остава за посредниците.

Прилича ли това на схемата с газа, по която ние продължаваме да получаваме газ от Газпром, но не на старите ниски цени, а с 28% по-скъпо заради посредниците, които пък са фирмата, управлявана от назначения от ПП шеф на Булгаргаз.

В следващия брой ще четете за друг кандидат-депутат, до неотдавна зам.-министър на регионалното развитие, който пък е съдружник на семейна фирма на Красьо Черния и остава най-официално надзорник на нейни обекти, дори когато е бил ресорен зам. в МРРБ. Удивително наистина!

Некомпетентността на кандидат-депутат показва 10 пъти разминаване от реалните факти: ББК Пътища

„Българска браншова камара Пътища категорично опровергава изнесените твърдения в публикация озаглавена „Да поговорим за пътища … и техните ремонти“ на бившия заместник министър на финансите и кандидат за депутат от политическа партия „Продължаваме промяната“ Андрей Цеков.

Като официален представител на пътно-строителния бранш в България сме длъжни да внесем яснота пред обществото за неграмотността на Промяната и представляващите я.

В материала си съпредседателят на Междуведомствената работна група, която оценяваше проектите за Текущ ремонт и поддържане твърди, че разходът за асфалт на кв. м. е средно 20 килограма. Това значи, че дебелината, с която ще се положи новия асфалт е 0,8 см. /8 мм/, това по принцип е невъзможно за стандартния асфалт по простата причина, че диаметърът на каменните фракции, които се използват за асфалта са с по-голям диаметър – стигащ до 12 мм.

Разходната норма съгласно Техническата Спецификация на АПИ е 96 килограма асфалтова смес за кв.м. при 4 см. дебелина на пласта. Това е и стандартната дебелина на износващ асф.пласт, която се изпълнява и това се проверява много лесно с взимане на ядки.

Когато се изпълняват т.н. кръпки на частично компрометиран асф.пласт, тогава операциите са много повече, и то ръчни.

Относно твърдението, че „Цената на асфалта е около 1 лв. за кг.“. Проста сметка прави 1000 лв. на тон. Реалността е друга, цената дори в момента с инфлацията е около 200-240 лв. за тон, а когато са изпълнявани възлаганията по ТРП стойността е била около 100-120 лв.

Некомпетентността на кандидат-депутата показва -10 пъти разминаване от реалните факти. Съпредседателят на Междуведомствената работна група е недопустимо да не познава фактите и да разпространява не само некомпетентно мнение, но и откровени лъжи. В неговите правомощия беше да запише в доклада, че фамозните 1,5 млрд „откраднати“ лева не трябва да се плащат, но той не го направи, защото и тогава и сега знаеше, че това са лъжи и няма такава кражба!

ББК „Пътища“ припомня, че г-н Андрей Цеков изнесе неверни твърдения в публичното пространство преди време, във връзка с тръба за 1 млн. лв., която никога не е била възлагана за изпълнение и не е разплащана от държавата.

Като представители на пътно-строителния бранш в България изразяваме своето огромно безпокойство от разпространението на некомпетентни, високопарни изказвания. Републиканската пътна мрежа вече близо година и половина е неподдържана, което застрашава живота на всички български граждани. Липсата на държавническо поведение, от страна на подобните на г-н Цеков, доведе до трагичното състояние на пътната инфраструктура.

Кирил Пламенов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени