FACEBOOK

Намалиха ми още заплатата на бордовик, но спестих от бойлер: Бонев

Във връзка с вчерашните разкрития за предоставените му от ГЕРБ шансове да изкара големи суми в ролята на общински съветник, а без съгласието на генералската партия те биха били абсолютно невъзможни, Борис Бонев коментира фактите, като коригира, при това с приблизителното „около”, една сума (тя обаче не е обществено достъпна като данни, за да можем да я проверим).


Той изобщо не се спря на доста изненадващите 50 000 лв. за него и „колектив” за създаване на „концепция” и реализиране на цветен принтер на ненужни и на всичко отгоре объркващи стрелки в метрото. Юридически това се определя като „посреднически договор”. Не коментира и съветническата „заплата” от 1392 лв. – 16 704 лв. годишно или по хилядарка за присъствие на заседание от 2-3 часа. Не коментира също възнагражденията за участие в комисии – от 656 до 2450 лв. месечно.


Бонев поднесе новината, че заплатата му на бордовик в Общинския приватизационен фонд е намалена. Според него 30 общински съветници са в ръководството на институцията. Истината е, че са само фаталните 13. От общо 61. Т.е., както и писахме, това е каймакът на съветничеството и попадането в борда става единствено и само по висше благоволение – в случая от ГЕРБ.


Преди коронавируса заплатите на бордовиците бяха по 5500 лв. месечно, което включваше едно месечно наминаване за подпис като работа. След пандемията, по на Филтър, парите са намалени на 3100 лв. месечно. Явно заради настъпилата финансова криза е имало още по-голямо орязване, защото Бонев казва, че получава „около 2200” лв. от борда. Тази сума е далеч над средната заплата в страната, която обаче не се получава за един подпис на месец, а за 22 работни дни. 2200 лв. бруто вземат за цял месец работа и заместник-кметовете на София за работен ден в рамките на 12 часа, включително в събота и неделя.

Бонев ни предостави съобщение от него, на база на което са спестени 8463 лв. от специален бойлер по обект, в който инвестира фонда. „Ето как само с една забележка си „избивам” заплатата многократно”, казва той. Надяваме се, че „избива” по нещо като бойлер всеки месец или общо над 26 400 лв., колкото казва, че е бордовото възнаграждение.

Усвояването на представителните пари, които ползва от Общината, за странната сума от точно 679 лв. и 8 СТОТИНКИ всеки месец чрез  фирма, чиито поредни фактури оправдават харченето – т.е. е специално създадена за целта, той коментира по интересен начин. Според него този месец, след публикацията на Филтър, тя е намалена на 660 лв. и представлява хонорар за негов сътрудник.

Представителните пари по принцип се отпускат и трябва да се използват за срещи с  избирателите, т.е. за сметки в заведения и за облекло. Те не са като двете-трети върху заплатите на депутатите, които са безотчетни и са предназначени за сътрудници. Тепърва ще проверим каква е квалификацията на човека, който би трябвало да осъществява консултациите. Досега винаги се е съобщавало, че Спаси София (което всъщност е име на друго сдружение, а Боневото е Спаси България) работи само с доброволци, т.е. на обществени начала.

 

Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени