FACEBOOK

Защо ГЕРБ направи бордовик опозиционера Б. Бонев срещу 3100 лв./мес.: повече от кметската заплата за нищо работа

Заплатата на кмета на София Йорданка Фандъкова е БРУТО 2900 лв. Само за синекурната длъжност „почетен член на СУСОФП (Специализиран общински приватизационен фонд)” всеки месец опозиционният общински съветник Борис Бонев получава 3100 лева.


Попадането му там, при положение че разпределението е строго по групи, а той не е в никоя, се дължи на важно негово гласуване в полза на Елен Герджиков, който 10 години беше председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ, пише Filternews – сайтът на авторитетния седмичник Филтър на топжурналистите Кристина Патрашкова и Иво Димитров.


Само напомняме, че ГЕРБ спечели мнозинство в общинския съвет – плюс 5 мандата, благодарение на неразпределените гласове на Бонев на последните общински избори през 2019 г. Има ли крушката опашка?


Работата на бордовика в т.нар. общински фонд, който като институция мести като счетоводна къща суми от сметка А в сметка Б и се помещава в 2 стаи на столичен пазар, е нещо като нищо: общинските съветници, избрани да участват в ръководството на фонда, реално просто наминават да се разпишат за парите си веднъж месечно, отговорността им е нулева. За разлика от кметската, която е огромна и лична, в това число наказателна, а работното време е по 12 часа 7 дни в седмицата, без бонуси, без добавки за комисии и т.н.


Въпросният борд се смята за каймак на общинската синекура, независимо, че първоначалното възнаграждение от 5500 лв. месечно на калпак в борда беше намалено покрай коронавируса. Водят се пунически войни, за да може един съветник да попадне там, единствено Бонев е ощастливен с мястото елегантно и от благодарност.


Според Филтър лично Елен Герджиков от ГЕРБ вкарва враг номер 1 на ГЕРБ във важни и ресурсни комисии по управление на софийската общинска икономика с нейните 3,5 млрд. лв. оборот годишно и така Бонев заема най-доходоносните позиции в Общината.


Напомняме, че Герджиков беше дясната ръка на Андрей Иванов – шеф в Седмо управление на ДС и най-близък приятел на Цветан Цветанов, отстранен след скандал с отпуснат необезпечен кредит на сина му за 5 млн. лв. от Общинска банка, на която самият Иванов беше принципал и още куп разкрития, направени навремето от в. Галерия, отново основан от Патрашкова.
Иванов е човекът, от когото наследи поста на председател на Столичния общински съвет Елен Греджиков. Той, от своя страна, беше принуден да напусне позициите си, след като вече стана неудобно частен бизнес от негов обръч – примерно грозни будки на входовете на парковете, да се набиват на очи. На него дължим и грозните аквариуми по бул. Витоша, както и редица други улеснения в полза на бившите му колеги от ресторантьорско-дискотечния бизнес, откъдето дойде през 2007 г. в СОС, някои от които сега са и търговци на балоните с райски газ, с които се тровят младите хора в София.


Въпросните 3100 лв. от борда на общинския фонд за нищо не са единствената награда за опозиционните усилия на Бонев.


Той взема 1392 лв. всеки месец за участие в заседанията на общинския съвет. Това прави 16 704 лв. за година или по хилядарка на събрание, понеже заседанията най-често са 16 или 17.
Защо? От 15 юли до 15 септември и от 15 декември до 15 януари няма градски парламент – 3 месеца или минимум 6 сесии от 24 изпадат. Не се брои за работно и тържественото заседание всяка година на 17 септември, когато е Денят на София и само се ръкопляска набързо. Често се пропуска свикване на сесии и по различни други поводи.


А през корона – периода 2 години бяха онлайн, като присъствието и участието в тях беше най-меко казано рехаво.


Парите обаче си течаха!


Отделно на съветниците в градския парламент се плаща за участие в комисии – е, не колкото на депутатите, но доста прилично за отделяне на час – два в удобно за човек време. Бонусът варира от 656 до 2450 лева, в зависимост от месеца.


По изчисления на Филтър, досега само по това перо Бонев е придобил 22 600 лева от нашите пари на данокъплатци за 3-те години съветничество.


Отделно на всеки съветник се плащат и пари за представителни разходи, които обаче се отпускат срещу представяне на фактури. По темата за Боневите – в отделен текст. Той е специален случай, защото всеки месец сумата при него е една и съща 679, 08 лв.


Така в добър месец спасителят на София взема от джоба на данъкоплатеца 7621 лв., а в лош – 5 827 лв. Дали 2 или 3 пъти повече от кметските, неговите пари са кратно над градоначалническите.
В задачата се пита: от какъв зор му е тогава на този млад и амбициозен човек да изгуби толкова много пари – от 3 до 5 бона месечно или от 36 до 60 бона годишно? И по-точно какво/колко разчита да спечели от смяната на позициите, която сам обявява, че желае, понеже със сигурност не е глупак?

Източник: 19 минути


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени