FACEBOOK

Наказват България заради алчни депутати и липса на вето от президента, шок и ужас в кабинета

Наказателна процедура ще бъде задействана срещу България след последните промени, които в последните си дни старият парламент направи по тол-системата, като даде възможността превозвачите изобщо да не плащат такси у нас, докато чупят пътищата, финансирани от водачите на автомобили с винетките им, а същевременно плащат за превоза на камионите и автобусите си пъти повече пътни такси в другите държави.

Това става ясно от получено писмо от Европейската комисия, в което категорично се възразява срещу противоречащите на европейските изисквания промени в закона, гласувани от добре мотивираните ни от заинтересовани фирми народни представители. Тези промени няма как да бъдат от възприети и приложени от страните – членки на EETS – европейската общност на държавите с тол-системи.

От Брюксел искат обяснение от Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на което е подчинена Агенцията пътна инфраструктура и нейното Национално тол-управление. Оттам, още преди приемането на промените и във времето, когато можеше да им бъде наложено вето, изрично и писмено са предупредили, че новите текстове са неприложими, неработещи и противоречат на правилата на европолитиката за електронно пътно таксуване.

На всички дебати, на които те имаха възможност и да се изкажат, никой не чу експертите, не защото не бяха аргументирани и убедителни, а понеже депутатите са мотивирани не с пътни, а с други знаци.

Ресорен вицепремиер и на МТИТ, и на МРРБ е Христо Александров, чиято работа беше да разясни на депутатите – популисти, че оставят България без пари за пътно поддържане, да не говорим за строеж на пътища при

бездруго празна хазна, освен че глобите за мотивирания им вот също ще бъдат за сметка на данъкоплатците. Т.е. всеки от нас ще плати двойно подкупността на народните представители.

Президентът Радев също беше надлежно информиран от експертите до какво ще доведат промените в закона и можеше да им наложи вето, което нямаше как да бъде отхвърлено чисто технически поради липса на време. Но не го направи.

Освен, че държавният глава е човекът, който носи отговорността за служебното правителство, за неговите членове, за техните действия и бездействия. Дори само по шока и ужаса на „изненадания” кабинет може да се преценят измеренията на риска.

До 2030 г. всички тол-системи да бъдат като българската: ЕС

Хулената българска тол-система не само е най-модерна в ЕС, но до 2030 г. по указания от Европейската комисия всички трябва да станат такива – сателитно базирани,тъй като са най-модерни, най-оптимизирани, изискващи най-малко инвестиции, най-добре управляеми. Същото е и положението в САЩ.
Политическото говорене за тола е постоянно упражнение на политиците, особено, когато се зададат избори, въпреки че не разбират нищо от смисъла, технологията и работата на системата.

Затова пък нейните врагове: собственици на превозвачески и транспортни фирми, мобилни оператори – нито 1 от тях не е български, чужди търговски вериги, имат достъчни бюджети за лобиране. Взаимната им алчност излиза стотици милиони евро годишно на данъкоплатците, а пътищата ни, които биха могли щедро да се финансират, убиват стотици хора годишно, а хиляди други оставят инвалиди.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени