FACEBOOK

Крили короната седмица: доц. Мангъров

Общо 4 са заразените с коронавирус у нас, 254 са под карантина, стана ясно на извънредно заседание на МС в неделя сутрин. 2 от 3 проби на двама българи, непътували в чужбина, дават положителен резултат. Тампоните са взети от жена в Габрово, на 75, тежкоболна от друго, само с 1 контакт – медицинския работник, който я е гледал и когото е заразила, и мъж на 27 г. в Плевен. Пробите се очаква да пристигнат в Националната референтна лаборатория, съобщиха от оперативния щаб на извънреден брифинг в полунощ на 8 март странно защо в МС.

Състоянието на двамата пациенти е добро. Поставени са под карантина двете отделения, в които са лежали болните. Все още не е ясно, откъде са се заразили, което означава на практика, че са контактували с някого, който е бил вече заразен.

Според правителството нулевият пациент, както се нарича в световната практика, а у нас „първият“ е дошъл от Гърция.
Премиерът Борисов събра на извънредно заседание министрите и изрече доста неща, с които наля масло в бездруго съществуващия огън на медийната истерия. Стигна дори да умозаключение, че задължително ще бъдат отложени олимпийските игри.

Неясно по какви причини даде срок от 8 седмици за извънредния режим, който наложи: затваряне на всички културни институции, на образователните, стоп на спортните събития, на туристическите обекти и т.н. Интересно е, ако хората не ходят на кино в моловете, но се разхождат из същите тези молове например, какво по-точно ограничение е наложено на развитието на заразата?! Никакво, разбира се! В същото време не се реши нищо за компенсиране на многото организации, които ще загубят сериозни пари от това. Няма компенсация, а в Италия има, за родители, които няма да ходят на работа, за да гледат децата си.

Премиерът освен това хвърли във въздуха прогнози за бързо достигане до 500 случая, което е повече от неуместно в подобна обстановка, макар същевременно да отправи послания да няма паника и презапасяване.

Борисов цитира, без да се позове, 19 минути с безспорния факт, че само у нас от доста по-лошия сезонен грип Б има повече заразени, отколкото с корона в целия свят. Колко са точно вече седмица подчиненото му Здравно министерство отказва да даде информация на 19 минути или просто не разполага с точни сведения, поради неадекватност на министъра си.

Борисов сам добави, че подобни на нашите крути мерки не се вземат в повечето страни, където има истински проблем със стотици и хиляди с Covid 19, като цитира Германия с нейните 847 заразени. Шефът на отделение в Инфекциозната болница доц.д-р Мангъров коментира в БНТ, че „от това повече е да разстрелват заразените като в Северна Корея“, с което даде ясен знак колко неуместни са крайните действия на властта от професионална гледна точка.

Той посочи също, че нещата са били известни, не от вчера, а вероятно от седмица, т.е. властта е мълчала като при Чернобил. Хора като него, които знаят какво се прави, естествено, не са поканени в щаба под ръководството на хирург – а можеше да е управляван от зъболекар.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени