FACEBOOK

Във ВМА наблюдават 14 души, пристигнали от Италия

Няма установени случаи на коронавирус у нас, каза тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски пред медиите, предаде БНР.

14 души, от които 4-ма чужденци - италианец, японец, португалец и египтянин, са настанени във Военомедицинска академия. Те са пристигнали от Италия. Някои от чужденците са с доста по-сериозна симптоматична картина, с пневмония.

Взетите нови проби от тестовете на хоспитализирани ще станат ясни след обяд.

Децата, които се прибраха от Италия с правителствения самолет са добре.

Проф. Мутафчийски заяви на втората редовна пресконференцията на кризисния щаб, че въпреки слуховете вчера, че може вече да има заразен с коронавирус българин, официалната информация е, че заразени с вируса в България няма.

Главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев прогнозира, че „няма да избегнем вноса на коронавируса". Той се аргументира с факта, че вече има първи заразени в съседните ни държави - в Хърватия има двама заразени, в Северна Македония и в Гърция има по един – вносът на вируса е неминуем и у нас.

„Времето на опазването на границите отминава. Вноса на вируса е неминуем, говорим за въздушно-капкова инфекция. От тук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болни, за да намалим щетите и загубите“, каза той.

От днес пристигащите от Италия на летище София ще бъдат отцепени в отделен коридор, за да не се смесват с останалите пътници.

На брифинга имаше въпроси, свързани с притесненията на личните лекари, които не разполагат с достатъчно предпазни средства – маски и ръкавици.

По думите на участниците от щаба личните лекари трябва да намерят начин да се снабдят, тъй като снабдяването със защитно облекло от страна на държавата било съсредоточено основно към сухопътната и въздушната граница и върху спешните екипи, които евентуално ще поемат хората със симптоми.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени