FACEBOOK

Как наши 520 000 лв. бяха харизани на Гр. Ганчев от Р. Василев, ПП (ДОКУМЕНТИ)

 Шокиращи документи, които доказват как 520 000 лв. от джоба на данъкоплатеца са подарени от Радостин Василев като министър на олигарха Гриша Ганчев и неговия семеен футболен клуб ЦСКА. Парите са за 10 месеца опростен кой знае защо наем за стадион Българска армия, който без друго е отдаден на скандално ниска цена - десетки пъти под реалната, на бизнесмена, чийто петролен бизнес е затънал в дългове.

За същата сделка, по която Столичната община още предварително отказа на Ганчев и Василев да се раздели с парцели в Борисовата градина и да направи възможно реализирането на проекта - т.е. за тях е било ясно, че няма да стане нищо, дъщерното дружество на Министерството на младежта и спорта - Сердика спортни имоти ЕАД сключва и консултантски договор за 117 000 лв. с кантората на Лена Бориславова и Никола Минчев, от който също не е имало никакъв смисъл, освен наливане на пари, изнточени от държавната хазна, поради нищожността на самата бъдеща сделка и целия проект.

Не е трудно да се разбере защо след всичко това именно на Радостин Василев е отделено мястото водач на листа на Продължаваме промяната в Габрово, вместо да бъде забравен след неуспешния опит да разцепи партията на Слави Трифонов, благодарение на когото изобщо попадна в политиката. Напомняме, че други 5 договора на Руди Гела, както е известен в медиите видният юрист и ексминистър, вече са дадени на прокуратурата и предстоят обвинения. Напомняме също, че засега сред тях не е най-скандалният - източване на 2 млн. от държавния Български спортен тотализатор, уж за реклама в метрото, която я няма в метрото и представлява 2 табла метър на метър в столичен подлез с лошо сложени и несменяеми евтини плакати. Както сам той обясни в тв интервю за ЕвроДикоФФ, това било много по-силна реклама от клипове в двете най-гледани национални телевизии бТВ и Нова, затова скъсал договорите с тях и наложил този.  

Ето и всички детайли по сделката, облагодетелствала с 520 000 лв. от джоба ни ЦСКА и семейството на Гриша Ганчев от разкрилия казуса сайт tribune.bg:

Футболният клуб "ЦСКА - София" на бизнесмена Гриша Ганчев използва от 1 май тази година държавния стадион "Българска армия", без да плаща нито стотинка на държавата. "Гратисният период" за ЦСКА - София ще продължи поне до 1 март следващата година. По този начин, в най-тежкия период на икономическата криза частният клуб на бизнесмена Ганчев, на практика, ще получи безлихвена държавна помощ в размер на над 520 000 лева, които ще изплаща чак след края на този срок.

"Държавната помощ" за ЦСКА е част от тайния анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев отказа да разкрие дори на депутатите от Демократична България в последното Народно събрание. Анексът, с който Tribune.bg разполага, бе подписан тържествено на 5 май тази година в Министерството на младежта и спорта в присъствието на министър Василев и на сина на Гриша Ганчев - Данаил.

"Страните се споразумяват, че във връзка с подготовката за Проекта и Нотариалната сделка, включително необходимите корпоративни и други решения и одобрения, падежът на дължимите плащания на Наема на Стадиона от НАЕМАТЕЛЯ на НАЕМОДАТЕЛЯ за периода от 01.05.2022 г. до по-ранната дата измежду датата на Нотариалната сделка и 01.03.2023 г. (всяка от тях наричана "Дата на сключване на сделката за Проекта"), се променя, като падежът за дължимата сума за наеми за този период, се дължи от НАЕМАТЕЛЯ на НАЕМОДАТЕЛЯ в срок до 5 (пет) работни дни от настъпването на по-ранната дата от посочените тук по-горе (датата на нотариалната сделка или 01.03.2023 г.)", гласи член 3 от анекса, подписан от лицата Евгени Марчев и Филип Филипов.


Към онзи момент Марчев е шеф на наемодателя - държавната фирма на спортното министерство "Сердика спортни имоти", а Филипов е изпълнителен директор на наемателя ПФК "ЦСКА - София". В параграф 2 от чл. 5 на анекса пък е определено, че ако не се стигне до нотариална сделка за строителството на нов стадион на мястото на "Българска армия", то ЦСКА ще започне да плаща месечните вноски за наема от 52 080 лв. чак след 5 март 2023 г.

"Ние на ЦСКА пари не даваме. Даваме им само възможност сами да си построят стадиона", обяви на 12 май Радостин Василев, но спести тази подробност, че клубът на Гриша Ганчев, на практика, е освободен от плащането на наем за "Българска армия" до март 2023 г.

От тескстовете на анекса става ясно и нещо друго - че към май тази година (а и досега) няма никаква нотариална сделка относно строителството на нов стадион на ЦСКА. В същото време на 5 май Радостин Василев обяви: "Няма да има ново дружество (за строежа на стадиона). За нас това не работи. Не е правилният юридически подход. Това е нотариална сделка." Само че и до днес нотариална сделка няма.


В началото на май 2022 г. е подписано споразумение за партньорство между ММС и ПФК ЦСКА за строежа на нов стадион "Българска армия". Според министъра на спорта Радостин Василев споразумението гарантира, че ЦСКА ще реализира своя нов бизнес план и ще има правото да построи своя стадион. Василев не обяснява как са уредени отношенията между ЦСКА и министерството. Само казва, че "това е уникално събитие" и "изключително детайлна нотариална сделка"."Общо дружество няма да има.""Сделката е такава, че държавата няма как да загуби контрол над своите имоти и ЦСКА няма как да не реализира своя бизнес план", уверява Василев, без да разкрива повече подробности.

На 21.05.2022 г. изненадващо е обявено на пресконференция, че новият стадион на ЦСКА-София в Борисовата градина ще излезе по предварителни изчисления 80-90 милиона лева, които са подсигурени от собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, а клубът не е обвързан с тази инвестиция. Има договор с държавата за 30 години, но не са посочени условията по него. Осигурена е и банка за кредит.

Също не е обявено коя е тя. Подчертава се, че клубът не е обвързан с вложението (заради правилото на УЕФА за финансов феърплей), което противоречи на уверенията на Василев от началото на май, че "ЦСКА ще реализира своя нов бизнес план" и "ЦСКА ще има правото да построи своя стадион".

На 21 юни е обявен и предварителен график за реализацията на проекта: "На 1 юли започват проучванията и подготовката на документацията по строителството, а по предварителни разчети разрушаването на стария стадион трябва да стартира на 1 април 2023 г. Планира се строителството да тръгне през 2024 г. и ако всичко е наред - от лятото на 2025 г. ЦСКА-София би трябвало да играе на новия стадион.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени