FACEBOOK

И Инвестбанк в мегаскандала за пране FinCen, замесена е и ТВ Европа: Биволъ

В предишните броеве разказахме за едната българска връзка в световния скандал за пране на мръсни пари FinCen – Ружа Игнатова, която инвестира част от врътнатите 5 милиарда евро в България под одобрителния поглед на бг властите в знакови сгради в центъра на София, независимо, че вече бе осъдена от Германия и разследвана от САЩ, а след това също необезпокоявана от нашите служби напусна България с лоукост полет. После изведнъж се сетихме да я гоним.ю

Биволъ продължи да препечатва документите на световния журналистически консорциум, разкрил мегаскандала FinCen към другата българска връзка – преводи за 7-цифрена сума през Инвестбанк. Напомняме, че съвсем неотдавна тя нашумя със задържането, въпреки настояването на парламента на Венецуела в писма до банката и до премиера, тя отказва да върне на страната 141 000 000 евро/ 158 000 000 долара, заради които лично бившият американския посланик Рубин отиде при Борисов и настоя да не бъдат приемани, което предизвика и международен скандал. Също така попречи да стигнат до крайната си дестинация – Русия.

Преди това, пак в Инвестбанк минаха милиони на интернационалния измамник, наричан Гал Барак - Вълка от София, който след година и половина разтакаване най-накрая предадохме на Австрия. Службите на страната и немските дълго настояваха пред Борисов 3 за това и накрая го получиха, за да го накажат. Младежът странно как имаше лични снимки с Борисов и то от кабинета на премиера в Министерския съвет.

Само свързваме тази новина с днешната, че Европейската централна банка, чиито тестове Инвестбанк НЕ мина, както не мина и българските стрес-тестове през лятото на 2016 г., а след това не изпълни в срок критериите, които й бяха наложени от БНБ, вече ще има думата за лицензите на кредитните институции у нас. Няма да бъде повече възможно подобно незачитане на елементарните правила в този толкова чувствителен сектор.

Особено на фона на убийствения за властта у нас евродоклад и подготвяната резолюция на Европарламента, че няма реална борба с корупцията и прането на пари.

Ето и текста на Биволъ:

„Фирма на оръжейния търговец Добрин Иванов е получила големи суми от офшорка, свързана с пране на пари в схемата Магнитски. Това разкриват данни от Досиетата FinCen и разследване на италианската прокуратура по делото “Волонте”. Добрин Иванов е собственик на “партийната телевизия” на ГЕРБ - ТВ Европа.

Три превода за общо 1 096 921 евро постъпват в сметката на българската фирма Трансмобил в Инвестбанк за периода януари – юли 2015 г. Те идват от сметка на фирмата Solidstar Worldwide в Danske Bank – Естония.
Solidstar фигурира в разследванията за „Азербайджанската перачница” и е засечена от FinCen да праща пари от България до компания, разследвана по делото Магнитски.

Докато текат тези пари към Трансмобил в България се случват две събития: собственикът на Трансмобил придобива акции в ТВ Европа и в България е отровен с Новичок оръжейният търговец Емилиян Гебрев. Разследващият сайт Bellingcat разкри, че атаката срещу Гебрев е дело на агенти на ГРУ и свърза Трансмобил с този международен скандал.

Данните за преводите на Solidstar Worldwide към Трансмобил са от разследване на италианските власти срещу политика Лука Волонте, свързано със скандала “Азербайджанската перачница”. Те бяха споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) от италианското списание L’Espresso.

По времето, когато получава преводите, Трансмобил е собственост на бизнесмена Добрин Иванов и на бившия директор на оръжейния завод Дунарит Пламен Симеонов. В момента Добрин Иванов е едноличен собственик на оръжейната фирма Трансмобил, а чрез друга компания владее ТВ Европа.

Но фирмата Solidstar е също така обект на особен интерес от страна на Американското финансово разузнаване разкриват документи на FinCen, които Биволъ изследва заедно с партньори от ICIJ. Solidstar попада в докладите на FinCen заради съмнителни доларови преводи. Регистрираната в Британските вирджински острови фирма е засечена да изпраща пари от естонска банка и от българската Инвестбанк към компании, които са разследвани по делото Магнитски и са замесени в мащабни схеми за пране на пари...

Двата опита за отравянето на Гебрев на 28 април 2015 г. и в края на май 2015 попадат във времевия интервал на преводите от Solidstar Worldwide към Трансмобил – януари – юли 2015 г. Преводи са засечени на следните дати:
08 януари 2015 – 278 921 евро, Ref 1501085104068866
10 март 2015 – 714 000 евро, Ref 1503105101094508
09 юли 2015 – 104 000 евро, Ref 1507095105983343

За всички преводи е посочен като мотив “Споразумение за комисионна от 25.08.12, Частично плащане за AZ/STI-017”.
Тези данни не са изчерпателни и не може да се твърди, че това е цялата сума получена от Трансмобил, нито, че парите са постъпвали от Solidstar само през този период и само от тази сметка.

Но самият факт, че към фирмата текат пари от офшорка свързана с пране на пари от руския бюджет точно във времето, когато Трансмобил е замесена в съмнителна манипулация на официални документи, набеждаващи Гебрев за определени оръжейни доставки, заслужава особеното внимание на разследващите.

Припомняме, че Алгънс, която е партньор на Трансмобил в азербайджанската сделка за оръжие също беше осветена в Досиетата FinCen като бенефициар на превод от 30 милиона долара от фирма със съмнителна репутация.

Алгънс е свързана с българската организирана престъпност. Нейният собственик Александър Димитров е бил протеже на известния гангстер Боян Петракиев – Барона, който твърди, че го препоръчал на “влиятелни хора”, за да влезе в оръжейния бизнес.

Банковата активност на Solidstar Worldwide е докладвана като съмнителна на американското финансово разузнаване от кореспондентската банка BNYM (Bank of New York Mellon), тъй като е засечен превод на 100 000 долара от Инвестбанк България към фирмата Castlеfront LLP в чешка банка.

Castlеfront е една от важните кухи фирми идентифицирани в разследването по делото Магнитски в САЩ.
През 2013 г. Министерството на правосъдието на САЩ инициира дело за отнемане на граждански активи срещу Prevezon Holdings, компания, собственост на руснака Денис Кацив, син на бивш министър на руското правителство. Prevezon контраатакува с дело срещу правителството на

САЩ, известно като “Превезон срещу САЩ”, чието съдържание е публично.

Castlefront LLP е описана в това дело като куха компания, през която са минали трансфери от Русия.„Сложната измама срещу руската хазна доведе до изплащане на приблизително 5,4 милиарда рубли на три компании, които са били незаконно присвоени от Фонда Ермитаж, чуждестранен инвестиционен фонд“, се казва в декларацията на Министерството на правосъдието на САЩ пред съда.

„След като бяха платени 5,4 милиарда рубли, мрежа от кухи компании във и извън Русия изпира тези приходи. Някои от тези трансфери са преминали през Съединените щати, или по пътя към ответника Prevezon Holdings, или по пътя към две други кухи компании, Castlefront и Megacom Transit. Четири трансфера на обща стойност около 2,75 милиона щатски долара бяха насочени към и извън Съединените щати по този начин. Те представляват международен трафик на откраднато имущество в нарушение на 18 U.S.C. § 2314 “ – пише в делото.

„По-нататъшното пране на Megacom и Castlefront, изпращането на средства чрез друга компания до Prevezon и от Prevezon, инвестирането на средствата първо в Европа, а след това в недвижими имоти в Ню Йорк, представлява пране на пари“ – категорично е правителството на САЩ.
Фирмата е поддържала сметка в чешка банка собственост на милиардера Петр Келнер, разкриха партньорите ни от чешкия разследващ портал Investigaze. Келнер e считан за най-богатия чех и през последните години има сериозни бизнес интереси у нас като собственик на Теленор и кандидат да купи бТВ.

Досиетата FinCen разкриват, че на 28 април 2017 г. Castefront е получила безпрепятствено 100 000 долара от България от сметка на Solidstar Worldwide в Инвестбанк, собственост на Петя Славова. Трансакцията е докладвана от кореспондентската банка BNYM (Bank of New York Mellon).

Това е интересна информация, защото и при предишния скандал с венецуелските пари, и сега при световния взрив с досиетата FinCen, Инвестбанк се оправдава с кореспондентските банки. Излиза, че самите те – кореспондентските банки докладват българската. Но дори и оправданията да имаха смисъл, те не отменят ролята на Инвестбанк в целия процес.

Нито пък отговарят на конкретните въпроси и по двата казуса!
Биволъ изпрати въпроси на Инвестбанк откога офшорката Solidstar Worldwide има сметка в банката, колко пари са минали през нея и дали трансакциите са били докладвани на българското финансово разузнаване.

От банката отговориха, че “към днешна дата посоченото дружество не е клиент на Инвестбанк АД и няма сметки в банката.”
Което не отговаря на нито един от поставените въпроси.

От изпратеното становище става ясно, че банката смята за напълно изряден превода от Solidstar към Castlefront:
“За разследването на евентуални престъпления и тяхното доказване са оправомощени други органи и институции, а задълженията на банките са да информират тези органи в случаите, при които имат основателни съмнения за недоказан произход на средствата при извършваните от клиентите парични трансфери. При забавяне в изпълнението/ неизпълнение на паричен трансфер, при който съпровождащата го документация е напълно изрядна, се поражда много висок риск за банките, поради факта, че клиентът има право и може да предяви съдебни искове, произтичащи от ЗПУПС /Закона за платежните услуги и платежните сметки”.

Това го пише банката, която въпреки волята на парламента на суверенна страна ОТКАЗВА да извърши превод и да върне парите, които един режим краде, на истинския им собственик.
От банката не отговориха на повторните ни и уточняващи въпроси: кога е отворена сметката на Solidstar, кое лице е декларирано като бенефициар, колко пари са минали през нея и кога точно е затворена. Не получихме отговор и на въпросите ни за сметките на Трансмобил и трансакциите към тях от естонските сметки на Solidstar Worldwide.

В становище, изпратено от Инвестбанк след тези запитвания се казва, че търсената информация “включва факти и обстоятелства, съставляващи банкова тайна по смисъла на чл. 62, ал. 2 от Закона за кредитните институции, която може да бъде разкривана само при изпълнение на специфичните изисквания на закона. Едновременно с това, нямаме право да предоставяме имена и други лични данни на действителни собственици/оправомощени лица за разпореждане със сметките на клиенти на банката към трети страни без тяхното изрично и конкретно съгласие в съответствие с изискванията на Регламент 679/2016 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и свободното движение на такива данни.”

Връщаме се малко назад, за да припомним, че в предишния си отговор до Биволъ банката на Петя Славова е отрекла в момента въпросните фирми – перачници да са неин клиент. И понеже няма отношения с тях, не би трябвало да има и проблем да предостави информацията.
„Това не е първият случай когато Инвестбанк се замесва в съмнителни операции. В момента там са запорирани сметки с над 158 млн. долара заради съмнения, че това са мръсни пари на венецуелския диктатор Мадуро.

По-рано Биволъ разкри, че банката поддържа офшорни сметки на фирми свързани с обвиняемия за мащабни финансови измами Гал Барак, който беше екстрадиран от България и сега е подсъдим в Австрия.
Банката е спомената и в доклада на посланик Джон Байърли за “гнилите ябълки” в българската банкова система, занимаващи се с пране на пари от престъпна дейност”, завършва Биволъ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени