FACEBOOK

Испания: В Барселонагейт са изпрани над 5 млн. евро

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая Барселонагейт са изпрани над 5 млн. евро. Това се разбира от заключенията на испанските власти, изпратени на ДАНС в края на януари. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, предаде Сега.

Справката от 21 страници, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Обилно се цитират и медийни публикации, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна".

 "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

 Предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

 Скандалът Барселонагейт избухна преди две години, след като изданието Ел Периодико съобщи за разследване на испанската полиция, според което може да има връзка между изпирането на няколко милиона евро и Борисов. Оттогава българската прокуратура твърди, че проверява случая, но все не може да стигне до окончателен извод. Оправданията са, че се чака информация от чужбина.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени