FACEBOOK

Знаех за офшорките на политици и магистрати: Цацаров

Президентът сезира службите да огласят доказаните недекларирани сметки и имоти в чужбина на 38 големци, от които 27 магистрати и 11 политици. От офиса му уточняват, че го прави за пореден път. "Справките за имотите и сметките в чужбина на хората от властта не съдържат доказателства, те съдържат само оперативни данни, чийто източник дори не е посочен", заяви пред 24 часа бившият главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Така той не отрече, че е получил съответната информация, както и че не е предприел нищо след това. Всъщност, проблемът е, че недекларираните сметки и имоти са факт и има престъпление на големи по закон. Не се иска мнение, а действие от магистратите. Повод за коментара са думите на президента Румен Радев и на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата още от времето на Цацаров (19.07.2019г. ) не казва какво е направила с информацията от проверката на хората от властта, за които е било установено, че имат сметки и имоти в чужбина, които не са декларирали по надлежния ред в България и подлежат на санкции.

Припомняме, че преди дни Рашков обяви пред Сашо Диков по Евроком, че държаното обвинение от 2019г. разполага с данни за 78 лица от властта с укрити авоари в чужбина, но го премълчава. „ Има даже член на ВСС в групата. Прокуратурата е длъжна да вземе мерки по отношение на тези лица, както и да публикува кои са. Приключила е проверката за 38 души от 78– магистрати (съдии, прокурори) и политици. Имената са във ВКС. Оттогава и до ден - днешен не знаем какво е предприела, предприела ли е нещо изобщо, защо не се информира обществеността тази институция. Включително е налице и имущество в офшорки. Всички тези неща са изяснени, но не са публикувани”, посочи  шефът на МВР.

В опит да опровергае казаното от служебния вътрешен министър, Цацаров посочи, че списъкът никога не е бил от 77-80 души. "Има две справки, които съдържат информация за общо 38 лица, заемащи висши публични длъжности. Ако има друг списък, той не е бил изпращан до мен докато съм бил главен прокурор. И освен това нито списъците, нито проверките по тях са възлагани на МВР. Следователно, вместо загадъчното “знам, ама няма да кажа” е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или колегите ми сме прикрили имена с определена цел, просто лъже", твърди бившият главен прокурор.

„Немалка част от информацията за укрити сметки в чужбина дойде с условието да не бъде ползвана за съдебни дела, твърди сега бившият главен прокурор. Това е абсурдно - има два кодекса, които наказват по такива проблеми и не може да има чадър - законът не го предвижда.  "С оперативна информация доказване по НПК не се прави”, аргументира се още Цацаров. Това също е абсурд - установеното нарушение е факт.

„Именно събирането на доказателства в потвърждение или оборване на оперативната информация е причината, поради която според мен част от проверките продължават още. Всичко друго е пълна спекула и демагогия. А от това до компроматите крачката е само една", посочи още той.
Междувременно журналистът Диков изпрати писмо до президента Румен Радев, в което го призовава да накара и премиера  Стефан Янев да изрази позиция по списъка с 11 политици и 27 магистрати. Самият министър-председател обеща и нови „интересни развития” в близките дни, но не конкретизира дали става дума за казуса.

Напомняме, също, че още през 2010 г. Германия обяви, че е придобила диск с информация за сметки на нейни и чуждестранни граждани в няколко швейцарски банки. На него имаше имена и на българи. За целта тогавашният шеф на НАП Красимир Стефанов замина със специална мисия в Берлин. От германската столица той обяви, че над 300  млн. евро се държат от малък брой българи в швейцарски банки.

Българи имаше и в списъците от 2013 г., станали известни като Офшорлийкс. Скандълът тръгна от съвместно разследване на няколко световни медии, сред които Гардиън, Монд, Вашингтон пост, Зюддюйче Цайтунг и BBC.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени