FACEBOOK

Василев лъже: Приходите от данъци са 752М лв. повече от м.г., от ДДС – 211 М лв. отгоре, от Митниците – с ½ млрд.лв.

Асен Василев официално беше уличен в лъжа за втори път, след като каза, че резервът е 16 млрд.лв, а той се оказа 12,4 млрд. Сега се доказа, че е невярно и твърдението му, че не са нараснали приходите в хазната, въпреки инфлацията.

„Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от м.г.”, заяви пред БНТ директорът на НАП Борис Михайлов.

"Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре със 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни данъчен №1.

Напомняме, че миналата година по това време финансов министър в кабинета Петков – Нинова беше самият Василев, негова заместничка беше настоящият финансов министър Росица Велкова, а шеф на НАП тогава беше фаворитът на лидера на Промяната Румен Спецов, който се прочу с купуване на апартамент в Дубай за 1 милион лева, докато оглавяваше НАП, без да има доходи, спестявания и кредити за подобна придобивка.

„За 2022 г. приходите на Агенция Митници бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на агенцията Павел Геренски.

"Към днешна дата имаме увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на м.г. приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите", посочи Павел Геренски – директор на Агенция Митници.

По думите му, половината от приходите на Агенция Митници се генерират от събрания от агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост, допълни Геренски.

Той даде пример с цигарите, където има ръст за последните 3 години увеличаване на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.
Според Борис Михайлов – шеф на НАП, над 1000 фирми са големите данъкоплатци и там се възстановяват основните суми от ДДС. В последно време има 400 млн. лева възстановяване, но това не може да се отчита като нещо странно, уточни той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени