FACEBOOK

АПИ грабна 21 декара от частна фирма по схема

Министър Шишков одържави имотите, за да осигури поръчки за Главболгарстрой и ГБС

"На 28 април 2023 г. Евро проджект консултинг дарява на АПИ 8 имота с площ 21 декара, върху които седмица по-късно министър Иван Шишков разрешава строителството на Магистрала Струма”, заяви зам.-екоминистърът на Промяната Тома Белев.

“Защо ли една частна фирма подарява толкова имоти на най-богатата държавна агенция, след като спокойно може да се надяват на отчуждаване? И как точно всички имоти в това кръгово се оказаха собственост на една фирма и общината?”, пита той.

“Много просто - ако тези имоти не бяха държавни нямаше да може да започне строителството от изпълнителя, в който участват Главболгарстрой интернешънъл, ГБС - инфраструктурно строителство и португалската ЕПОС. Но какво общо има между ГБС и Евро проджект консултинг? От справката на дружеството виждаме че до 2019 г. собственик и управител на дружеството е Димитър Карамитрев. Той е в управителните органи на ГБС Пловдив, Главболгарстрой прифаб и Уестпропъртис - всичките от съзвездието на ГБС”, посочва Белев.

„За тези, които помнят случая с подпорният хотел на Алепу, според вестник Банкеръ Евро проджект консултинг е собственик на един от имотите в проекта, който след това щеше да става глемпинг. Да напомня, че подпорният хотел бе собственост на ГБС Турс. На мен ми идва на устата че става дума за организирана група държавни и частни служители работещи, за да се сключи един договор за 1,2 млрд. ама може и да греша", заподозря депутатът.

Припомняме, че договор със същата ГБС на Андрей Цеков от ПП гарантира на Румен Гайтански- Вълка кредита за 150 млн. лв. от ДПС и 46млн. лв. личен дивидент.

Тогава гаранция по заема е станал несъществуващ договор с Главболгарстрой за доставка на строителни материали. Дългогодишен главен юрист, а също шеф и съдружник в 10 фирми на същия Главболгарстрой холдинг е Цеков, вече за трети път е депутат на Промяната. Той е бил зам.-министър на финансите в кабинета Петков–Нинова и през него минаваше т. нар. схема 10+4 за ресто от пътните строители.Сега именно Цеков е номиниран за шеф на МРРБ в проектокабинета на ПП/ ДБ, който коалицията анонсира в началото на май.

Новият шеф на правната комисия в НС Стою Стоев от ПГ на Доброто също се оказва свързан с ГБС.

Както 19' вече писа, че Стоев е завършил право през 2019 г., а от 2021 г. е депутат в парламенти, които правиха всичко друго, но не и законодателство, съответно няма никакъв стаж.

За сметка на това пък има баща, който по случайност е съдружник на ГБС в хотела-подпорна стена на любимата на правителствата на ДПС, БСП и ГЕРБ и налята с милиарди от хазната Главболгарстрой. Това е фирмата около вече споменатия Цеков, който сега се гласи да смени Шишков в МРРБ.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени