FACEBOOK

Лавров и Кулеба преговаряха само половин час

Руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Дмитро Кулеба разговаряха само половин час в Белек, Турция. Двамата пристигнаха в Анталия, за да разговарят за пръв път след старта на военния конфликт между двете страни, който започна на 24 февруари с нахлуването на руската армия. Посредник в срещата е турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След срещата двамата преговарящи споделиха протоколни реплики - за сложността на преговорите, за надеждата от нови преговори и т.н. Киев се опита да намери дипломатическо решение, каза Кулеба. Студеният мир е по-добър от студената война, рече Лавров. Той обясни, че са говорили за хуманитарни въпроси и за това какви мерки са взели руските войски. Хуманитарните коридори стават ежедневни.

Срещата се състоя в 5-звезден хотел в Белек. Той е известен с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин.

Срещата започна с разминаване в декларираните намерения за теми на разговорите. Украинците поискаха да се говори за хуманитарни коридори, а руснаците - за признаването на Крим като руски, а Л/ДНР - като независими републики. "Двамата министри обсъждат възможна бъдеща среща на президентите Зеленски и Путин", заяви от Москва говорителят на руския президент.

Лавров и Кулеба и придружаващите ги делегации са настанени в различни хотели. Руската и украинската делегации няма да разговарят извън тройната среща на външните министри.

Преговарящите досега в Беларус групи са готови да се съберат веднага след срещата, ако на нея се постигне напредък.

Анкара храни надежда за благоприятен изход от тройната среща за спиране на руската инвазия и за мир в Украйна. „Нашите събеседници казаха, че ние сме една от малкото страни, които могат да установят диалог и с двете страни и че това е много важно в нашите срещи", заяви Мевлют Чавушоглу пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.


Рано сутринта пред мястото на срещата се изви дълга опашка от журналисти, които се опитват да се акредитират. Турските медии подчертават, че над 330 журналисти от 34 страни ще следят първия контакт на високо ниво между Москва и Киев след руското нахлуване в Украйна.

След края на срещата украинският външен министър посочи, че срещата не е била лесна. Изрази обаче готовност да проведе нови разговори в същия формат. Кулеба обаче беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени