FACEBOOK

Лавров: Чрез Навални Западът отклонява вниманието от кризата на либералния модел

"Реакцията на западните страни на новината за завръщането на блогъра Алексей Навални в Русия цели да отвлече вниманието на хората от дълбоката криза на либералния модел на развитие", заяви по време на традиционната си годишна пресконференция руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Той напомни, че и Германия, и Организацията за забрана на химическото оръжие са отказали да предоставят на Русия доказателства за отравянето на Навални с нервнопаралитичното вещество „Новичок".

"Видяхме как вчера сграбчиха вчерашната новина за връщането на Навални в Руската федерация. Направо се усеща с каква радост текат коментари под индиго. С радост, защото това явно позволява на западните политици да си мислят, че по този начин ще успеят да отвлекат вниманието от крайно дълбоката криза, в която се озова либералният модел на развитие", каза той.

Лавров призова вместо това "напротив, да се играе честно и да се търсят в едно честно и равноправно сътрудничество възможности за решаване на свои вътрешни проблеми". Днес никой не може да се справи с проблемите си самостоятелно, без участието на международни многостранни формати, заяви той.

По думите му западните елити "в опит да решат някакви свои вътрешнополитически проблеми и задачи на вътрешнополитическите борби активно търсят външни врагове и ги намират в Русия, Китай, Иран, Северна Корея, Куба, Венецуела. Този списък от страни е добре известен", посочи Лавров.

"Действията на САЩ и съюзниците им, насочени към подронване на архитектурата на международната сигурност, опираща се на ООН, дълбоко тревожат Русия", заяви още руският външен министър.

"Русия е разтревожена по-специално от стремежа да се забравят "класическите форми и норми на международното право в угода на т. нар. световен ред, базиран на правила" , добави той.

"Москва нито веднъж не е получила от Запада доказателства, потвърждаващи голословните му обвинения срещу Русия, свързани например с твърдения за нейна намеса в изборите в САЩ, със ситуацията около баща и дъщеря Скрипал, трагедията с малайзийския боинг, със случая Алексей Навални и др.", заяви главата на руската дипломация.

"Русия се стреми максимално конструктивно да действа на международната арена, подчерта Лавров и изтъкна, че "всички налични претенции трябва да се обсъждат на масата за преговори. Винаги сме били готови за това", допълни той.

Руският външен министър разчита, че избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще състави професионален екип, с който Русия ще може да работи по проблема с контрола над въоръженията. Самият Байдън също е специалист в тази сфера и според мен ще има интерес екипът му да бъде професионален, а не пропагандистки, каза Лавров.

Шефовете на най-големите технологични компании в САЩ "не дават пет пари за конституциите на своите държави, коментира руският първи дипломат действията на социалните мрежи спрямо акаунтите на американския президент Доналд Тръмп. "Толерантността към многообразието е черта, която Западът много бързо губи", заяви Лавров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени