FACEBOOK

Израел с 62,94% вече ваксинирани и 6,5 пъти по-ниска смъртност от нашата от К19

Израел е начело на световните класации с вече инжектирани 5 700 000 милиона ваксини при своето 8-милионно население. По данни на Ню Йорк Тамйс до края на седмицата 90% от най-уязвимата група – хората над 50 г. и практически всички хора над 65 г. ще са вече инжектирани, а сред пенсионерите са 95% от тежките и смъртните случаи. В понеделник вече бяха 84%. Което е много важно за държава с рекордната 82-годишна средна продължителност на живота при 74,81 г. у нас.

Важно за сравнение е, че в държавата като ивица земя покрай източния бряг на Средиземно море, където обаче здравеопазването работи безпогрешно, бележат 6,5 пъти по-ниска от нашата смъртност – в България е 4,5% от регистрираните случаи на Ковид19, докато в Израел е едва 0,7%. Там случаите са 700 000 срещу 224 849 тук, но леталните изходи са 5171 към вторник, докато нашите са 9420. Населението на страната е официално 20%, а неофициално 30% повече от нашето.

На следващите места в световната класация по най-голям процент ваксинирани са мъничкият Гибралтар, британски доминион в края на Испания с 56,59 ваксинирани на 100 души и Обединените арабски емирства, където ваксинираните са 4,41 или 45,17%. Следват Сейшелите и Великобритания, където вече има 12 800 000 ваксинирани към 0 часа във вторник.

Израел беше първенец в добиването на ваксини. Страната плати по-висока цена и първата голяма пратка – цял един самолет на DHL кацна там на 9 декември, а дни по-късно вече започна ваксинацията.

Голямата идея, която българските политици още не разбират, е, че който извърши процеса по-бързо, той първи ще излезе от икономическата криза, която бе докарана от коронавируса.

За първите 6 седмици – месец и половина, страната инжектира на гражданите си 5 милиона дози, като динамиката непрекъснато се ускоряваше.
Тъй като започна с най-уязвимите за инфектиране – медицинския персонал и възрастните хора, сега 44% от позитивните тестове са на деца – хора под 19 години, но при тях на практика няма или са в рамките на десета от процента средните и тежките случаи на заболяване.

Вече са налични и истински, не лабораторни данни за ефективността на ваксината на Pfizer, която първа влезе в употреба в Израел и те показват 91 % ефективност по данни от четвъртък върху 416 900 души, които са били ваксинирани и с двете дози – положителни ковид 19 тестове са дали само 254 от тях, като НЯМА НИТО ЕДИН ТЕЖЪК ИЛИ ДОРИ СРЕДЕН СЛУЧАЙ, Т.Е. 100% ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО НЕПРИЯТНИТЕ И ОПАСНИ РАЗВИТИЯ.

Напомняме, че клиничните проби на фирмата бяха дали 95% ефективност, но нямаше как да се прецени точни отражението върху тежки случаи. Опитните данни върху ваксинирани с 2 дози пациенти са на Maccabi Healthcare Services.
В същото време здравното министерство на страната отбелязва, че 80% от новите позитивни са с ковид 19 от т.нар. британски щам или научно: variant B.1.1.7.

„Малка страна като Израел, силно дигитализирана и с универсална здравна система, всъщност се превърна в привлекателна тестова площадка за Pfizer. Страната размени това срещу твърда сделка с компанията за стабилни доставки на ваксини”, коментира Ню Йорк магазин.
ЕС и българското правителство с все Щаба не се сетиха за това.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени