FACEBOOK

22 ваксинирани за ден в България, а може толкова във всяка от 3588 аптеки у нас

В понеделник големите телевизии обявиха, че започвала ТРЕТАТА ВЪЛНА НА ВАКСИНАЦИЯ, което беше голям смях, след като в неделя в България подобрихме собствения си рекорд по най-малко ваксинирани за ден от последните седмици – едва 22 души. При това статистиката на Министерството на здравеопазването не казва колко от тях са ваксинирани с първа доза, а колко – с втора. Общият брой на инжектираните с препарати против коронавирус пък още не достига дори 1% от населението за 40 дни при мечта да достигнем 70 на сто до лятото.

Защо сме ваксинирали толкова малко хора? Това е много странно, тъй като ден по-рано у нас пристигнаха 28 800 препарата – първата пратка от AstraZeneca: вярно 17,36 пъти са по-малко от очакваните 500 000 дози, обявени от министър Ангелов.

Въпреки че фирмата, представлявана у нас от майката на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел – Зоя Паунова, обяви, че намалението на заявените и ПРЕДПЛАТЕНИ с нашите пари ваксини ще бъде 60%, у нас реално си е 94%!

И все пак 28 800 е много повече от декларираните 22-ма ваксинирани.

Оправдание няма, тъй като ваксините на AstraZeneca, ако не с друго, могат да се похвалят с лесното си съхранение и транспортиране, за разлика от досега използваните у нас Pfizer и Moderna.

Както 19 минути писа още предварително и няколко пъти след това, именно така Великобритания изскочи на водещото място в света по ваксиниране и постига по 30% намаление на положителните корона – тестове.

Англия стартира ваксиниране в аптеките и стана №1 по брой инжектирани не само на Стария континент, но и на цялата планета, като изпреварва САЩ и

съседката ни Сърбия, която с помощта на също лесните за употреба китайски и руски препарати излезе много напред в капиталистическото съревнование.
В големи държави, където са представени мощните фармацевтични вериги като Boots - например Франция и Италия, челният британски опит се прилага от понеделник и този процес също започва на бързи обороти.

Така процентът ваксинирани ще се умножава всяка седмица, за да бъде постигната зададената от Европейския съюз цел: колективен имунитет до лятото.

Защо у нас това да е невъзможно?

Имаме официално регистрирани 3588 аптеки и всяка от тях може да бие поне по 22 инжекции с ваксина дневно, което прави 78 936 души или темповете, с които в момента се движи Италия – една от водещите по ваксинация държави в Европейския съюз.
Не само многократно писахме, не само го огласихме и в други медии, но и запитахме нашите власти защо не се предвижда и не се организира ваксинация в аптеките, която многократно ще увеличи освободените от коронавирус и така икономиката наново ще започне да работи.

Защото именно икономическото възраждане е целта на масовата ваксинация.

И оправдава ваксинационната надпревара на водещите страни, в която САЩ, ЕС, Русия, Китай и Индия се състезават – просто искат час по-скоро да обърнат икономическата криза в нов подем и за тях международните прогнози вдигат прогнозния растеж тази спрямо срива миналата година.

Ваксинирането в аптеките е много важно и заради явната невъзможност на Pfizer, на който ние изобщо не бяхме заявили предварителни количества от препарата срещу коронавирус, който първи получи регистрация в ЕС, да изпълнява поръчките си.

Неговите без друго скъпи и трудни за съхранение ваксини – 17 550, очаквани в понеделник, които изискват -75 градуса мраз, отново не дойдоха, като оправданието е снегът в Германия.

Сякаш не живеем в умерения климатичен пояс, не е имало други зими и не знаем какво пътно поддържане има в страната, която е класическа именно с магистралите си и тяхната безупречност.
Там няма Трейс и АПИ!  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени