FACEBOOK

ЕС може да блокира влизането на К19 ваксини във Великобритания

Милиони дози коронавирусна ваксина могат да бъдат блокирани да влязат във Великобритания от ЕС в рамките на дни, след като Брюксел заяви, че трябва да реагира на недостига в страните членки, съобщава The Guardian.

След съобщения за липса на дози в целия блок, Европейската комисия обяви плановете си да даде на националните регулатори правомощието да отхвърлят исканията за износ. Разработката поражда опасения относно доставките на ваксината на Pfizer / BioNTech, за която Великобритания има поръчка от 40 милиона дози, от завода в Белгия.

„Съществува възможност при определени обстоятелства да не се позволи износът да продължи“, каза служител.

„Всъщност това би бил последният вариант.“

Ако Обединеното кралство разчита на домашно произведени ваксини, осигуряването на стадния имунитет чрез ваксиниране на 75% от населението може да бъде отложено с близо два месеца от 14 юли до 1 септември, излагайки на опасност хиляди животи, според анализ на данните на фирма Airfinity, споделена с Guardian.

Европейската федерация на фармацевтичната индустрия и асоциации предупредиха, че планът на комисията може да доведе до срив на глобалните доставки на ваксини. „Глобалните вериги за доставки са ключови за доставянето на ваксини за защита на гражданите ... Рисковите ответни мерки от други региони в този решаващ момент в борбата срещу Covid-19 не са в най-добрия интерес на никого“, казаха от индустриалната група.

27-те държави-членки на ЕС бяха съкрушени от съобщението миналата седмица от англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, че ще могат да доставят само 25% от очакваните до 100 милиона дози до края на март, позовавайки се на производствени проблеми в белгийския си завод.

Очаква се ваксината на Oxford / AstraZeneca да бъде разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата днес и предварителните поръчки на дозите се считат за ключови за стратегията на ваксинацията на блока.

Уверенията на компанията до правителството на Обединеното кралство, че ще изпълни поръчката си от 2 милиона дози на ден без забавяне допълнително подхранват гнева, изпитан от служители, участващи в колебливата програма на ЕС. Само 2% от възрастното население на ЕС е получило ваксина, в сравнение с 11% от тези в Обединеното кралство, с оскъдни сигнали за набиране на сила на ваксинацията на блока.  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени