FACEBOOK

Вдигат лихвите, за да стопят инфлацията наполовина до края на годината

Федералният резерв на САЩ започва вдигане на лихвите от 16-17 март, като процесът ще продължи до края на следващата година – най-вероятно с първоначална корекция „поне от 0,25%”, пише Уолстрийт Джърнъл.

И последващи на всеки 3 месеца, но е възможно да бъдат и на 6 седмици – половин тримесечие, стана ясно от изявление на неговия председател Джеръм Пауъл. Уолстрийт Джърнъл дава 70% вероятност за нов скок още в началото на май.

Това е важно за всички нас, тъй като и търговските банки и в България ще отпушат замразените от години лихви, при това с по-висок процент от Фед. Което веднага ще се отрази на всички, които имат някакви, особено жилищни кредити, кредитни карти и използват всякакви други подобни инструменти, включително бързи заеми. В по-малка степен и изоставащо, ще се отрази и на вложителите, които все още държат парите си там, а не са ги инвестирали в недвижимости или друго.

Така темповете и ръстовете на строителството и на цените на жилищата се очаква рязко да спаднат. И по света, и у нас.

CNBC напомня, че такова покачване на лихвите става за първи път от над 3 години – от декември 2018 г. А Уолстрийт джърнъл допълва, че ситуацията с обещанието за продължаващо увеличение ни връща към 2006 г. Започналото тогава вдигане на лихвите доведе до световната икономическа криза от 2007, ударила България през 2009 г., която продължи в света пет дълги години, а у нас – и повече.

Според USA Today, както и при предишната рецесия, опасността сега е хората да не могат да си позволят да плащат нарастващите лихви по ипотеки.

Целта на Фед е да бъде стопена рекордната – в САЩ от 40 г., а у нас от 13 г. инфлация. В Щатите тя достигна 7% годишно за 2021 г., почти колкото тук, а мерките по вдигането на лихвите са насочени към свалянето й на 3% тази година. „Не можем да си позволим хазарта с удряща небето инфлация, защото ще елиминира икономическия ръст”, обяснява Пауъл.

Това ще свали и икономическия ръст от 5,5% през 2021 г. до 4% за 2022 г. в САЩ и поставя под съмнение сметките в нашия Бюджет на промяната, който залага на амбициозните 4,8%.

Вдигането на лихвите означава силово намалявне на търсенето и на цялото потребление, което е обратното на очакван растеж – елементарно е.

„Когато инфлацията пада, и икономиката се забавя”, обяснява шефът на Фед. Но гарантира, че няма да допусне навлизането на американското и оттам на световното стопанство в нова глобална рецесия.

„Трябва да се справим с последиците от икономическите ефекти на пандемията”, обясни мерките, които се вземат Пауъл. Той има предвид хвърлянето на огромни финансови средства от правителствата в икономиката по време на локдауните, което и продължава. „Вместо традиционната рецесионна динамика, постигнахме растеж, който би отнел много повече време в нормални обстоятелства”, допълва председателят на ФЕД.

Пазарите обаче имаха негативна първоначална реакция със сериозни спадове на неговите добре подбрани и убедителни думи. И то независимо, че подобна стъпка се очакваше да бъде направена, при това отдавна. Макар невинаги да звучеше уверен:

„Не мисля, че е възможно да кажем точно как ще се развият нещата. Но мисля, че имаме достатъчно място за вдигане на лихвите, без да заплашим пазара на труда”.

Както в САЩ, така и в България, има рекордно ниска безработица. В Щатите, където за декември тя е 3,9% при 5,9% лятото, даже наричат положението „пълна заетост”.

ФЕД, отново през март, ще приключи и програмата си за стимули, с която натрупа 9 трлн. долара портфолио, удвоена по сума от март 2020 г., за де се избегнат верижни фалити.

Месеци наред Фед отказваше да вдига лихвите, за да стопи инфлацията, обяснявайки това с „трудностите за новото отваряне на икономиката”. Пауъл смени рязко курса през ноември, тъй като се оказа, че поскъпването се развива по-зле от прогнозите на американската централна банка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени