FACEBOOK

3 пъти по-скъпо идват стоките от Китай, инфлация пред вратата

Цената на доставката на стоки от Китай за Европа е нараснала над три пъти през последните осем седмици, достигайки рекорден връх, тъй като недостигът на празни контейнери, произтичащ от пандемията, нарушава глобалната търговия, пише Financial Times.

Цената на превозването на 40-футов контейнер от Азия към Северна Европа е нараснала от около 2000 долара през ноември до над 9000 долара, сочат данни на превозвачи и вносители.

„Намираме се в безизходица... Цените се увеличават от клиенти, борещи се за ограничен ресурс – контейнери“, казва Ларс Йенсен от консултантската компания SeaIntelligence.

Хиляди празни контейнери бяха блокирани в Европа и САЩ през първото полугодие на 2020 г., когато корабните компании отмениха стотици пътувания, тъй като блокадите заради коронавируса предизвикаха внезапно забавяне на глобалната търговия. Когато западното търсене на произведени в Азия стоки скочи през второто полугодие, конкуренцията сред корабните компании за налични контейнери доведе до рязък ръст на цените на товарите.

„Преминахме от огромен спад до исторически връх на обемите от товари и сега има повече терминали, които могат да ги обработват ефективно“, коментира Джон Бътлър, президент на Световния съвет по морски транспорт.
Задръстването на пристанищата допринася за по-високите цени, като корабните компании въвеждат допълнителни такси, за да компенсират по-дългото чакане, допълва той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени