FACEBOOK

Богати руснаци и украинци бягат в Дубай: FT

Руснаците започнаха усилено да купуват собственост в Обединените арабски емирства в опит да си осигурят жителство и имоти в Залива на фона на стягането на финансовите санкции от САЩ, Великобритания и ЕС, пише Файненшъл Таймс, като се позовава на неназовани „експерти по релокация”, агенти на недвижимости и адвокати.

Нашите олигарси от години правят същото и без санкции, като мнозина изкупиха имоти в Дубай, оценявани общо на повече от 1 000 000 000 евро.

„До момента по оценки 40 000 руснаци и 15 000 украинци имат право на престой в ОАЕ, както и още 60 000 рускоезични граждани на бившите републики от СССР.

Яхтите на олигарсите често се закотвят в Дубай – любимата площадка за игра на супербогатите.

Хората са притеснени от това какво ще се случи с банките им, банките са изплашени от санкциите, независимо от политическата си ориентация. ОАЕ е с добър потенциал по време на конфликта за онези, които искат да избегнат рестрикции.

Абу Даби е в близки връзки с Москва през последните години, като ОАЕ и Русия обединиха сили след ислямистките сили в региона и си сътрудничат в енергийната политика.


Основаването на бизнеси в ОАЕ позволява на руснаците да си осигурят вици за себе си и техните семейства, като интересът и от тях, и от украинци, и от беларуси се засилва с избухването на войната.

Получавам по 50 искания на ден – бизнесът цъфти, разказва Мария Винахрадова, която ръководи руския екип на Virtuzone. Тя дава пример с руска фирма с около 500 служители, която иска да се пренесе в Дубай.

Преди кризата, тя е имала подобни запитвания през ден, сега са по много на ден.

Освен преместване на бизнеса, купуването на собственост е друга опция за хората, които искат да получат жителство в ОАЕ. Инвестиция от $200 000 в недвижимост осигурява 3 години на разрешително за пребиваване, а по-големите вложения гарантират и по-дългосрочните „златни визи”.

Важно за богатите е наличието на сметки в Дубай, което им позволява да избягат от всякакви санкции върху руски банки. Много руснаци са минали и на криптовалути и към неформалните чейнджове, наричани „хавала”.

Има доста момчета, които осигуряват тая работа на Палмата/Джумейра, която е и популярното място за живот на руснаците в Дубай (б.р. и за бг богаташите също). Който има кеш или банков чек, лесно купува каквото пожелае”, пише FT.

Накрая вестникът, базиран в Лондон, дава и информационния повод за цялата статия. Тя е посветена на попадането на ОАЕ в „сивия списък” на организацията Financial Action Task Force. Това е междуправителствена агенция, както я определя медията, чиито усилия са насочени към проследяването на прането на пари и финансирането на тероризъм.

„ОАЕ домакинства на топ имена в глобалните финанси с двата си международни центъра Дубай и Абу Даби. Нейните недвижимости и пазари от дълго време служат също така и на перачи на пари и избягващи данъци. След срещата си в петък, FATF заяви, че юрисдикциите рискуват да спечелят от руската агресия срещу Украйна.

Емирствата чрез официални представители вече заявиха, че държавага им ще посрещне с добре дошли и руските инвеститори, и украински бежанци, признавайки в същото време международните санкции. Ще има дава възможност да си откриват сметки, но това нямало да бъде толкова лесно, колкото преди”, завършва вестникът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени