FACEBOOK

МС формира кризисния щаб за Украйна

Кризисен щаб към МС за конфликта в Украйна, представи вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Органът се състои от 6 работни групи и се ръководи от полковник Валери Рачев, който кординира работата на всички институции. “Вече стартира и напълно обновеният Национален единен портал, където ще е налична цялата важна информация”, обяви вицепремиерът.

"Приехме решението за предоставяне на временна закрила, която е в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята на Съюза. Временната закрила предвижда редица улеснения и форми на помощ за всички хора, напуснали Украйна”, посочи Константинова.

От петък на граничните пунктове гражданите, които влизат от бившата съветска република и желаят временна закрила, ще получават документ, с който да пребивават легитимно в България. Този документ им дава права и задължения - ще получат достъп до пазара на труда, до здравната и образователната ни система, както и социална подкрепа. “Те ще имат задължението да спазват законите на страната", обясни вицепемиерът.

Напомняме, че  те лицата, които пристигат у нас от Украйна имат право на помощ за настаняване, изхранване в общ размер на 40 лева дневно без ДДС.

“Над 45 000 лекарства и медицински консумативи от спешна необходимост бяха изпратени на Украйна. Над 3 млн. лева дарения са събрани от неправителствения сектор, тонове дрехи и храна се раздават на пристигналите”, отчете Константинова.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени