FACEBOOK

Фандъкова: София защити 50 проекта по оперативни програми на ЕС

Продължаваме с изграждането на метрото и модернизиране на транспорт

За настоящия програмен период 2014 – 2020 г. София успя да привлече средства в размер на 1.2 млрд. лева европейско финансиране за изпълнение на 50 проекта по оперативни програми на Европейския съюз. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция на Комитета на регионите, предават от общината.

"Големите градове и региони имаме общи предизвикателства. Нашите успехи зависят и от способността на отделния регион да създава връзки и сътрудничество с други региони. София активно участва в обсъждането на политиките за развитие на регионите и през предходния програмен период. Нашият град бе домакин през 2011 г. на конференция „Бъдещата кохезионна политика на ЕС 2014 – 2020 и ролята на балканските столици”, на която бяха обсъдени политики на сближаване съвместно с Анкара, Белград и Скопие и подкрепени от Атина и Букурещ", каза кметът.

Кметът Фандъкова посочи, че продължаваме с изграждането на метрото и модернизиране на транспорта. За третата линия на софийското метро привлякохме 320 млн. евро. "Със строителството на третата линия, от която първите 12 км ще завършим в края на 2019 г., ще намалим вредните емисии с 90 хил. т, а половин милион души ще ползват метрото в ежедневните си пътувания. Други проекти, по които София работи, са оползотворяването на отпадъците и превръщането им в ресурс. Успяхме да защитим важни проекти за обновяване на градската среда, енергийна ефективност и модернизиране на социална и културна инфраструктура."

Освен с инфраструктурни проекти Столичната община активно участва и в проекти, финансирани по общностни програми на ЕС и програмите за териториално сътрудничество. За предходния период Столичната община е изпълнила 36 проекта по общностни програми. За настоящия програмен период имаме 8 проекта в процес на изпълнение, на стойност над 1.4 млн. евро, и 8 проекта в процес на оценка.

Кметът на София посочи, че е важно да продължи Кохезионната политика, защото това са проекти, които достигат до гражданите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени