FACEBOOK

Нашествие на кърлежи в страната - как да се пазим?

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев със съвети за рисковете от вредителите

Топлото време носи някои опасности, свързани с излагането на открито - регистрирани са тревожни данни за бум на кърлежи в столицата. Сред факторите за това увеличение са предимно климатичните условия. Те създават добра среда за тяхното размножаване.

Кърлежите са сред основните причини за лаймска болест и марсилска треска. В сравнение с миналата година има регистрирано увеличение на постъпващите с подобни оплаквания, като случаите на лаймска болест са 105 от началото на годината.

"Не е лесна борбата с тях, усилията са насочени в паркове, дворове на училища, ясли и детски градини. В случаите, когато хогато ходим на излети трябва да сме внимателни - няма как да се обработва цялата природа", каза в студиото на България он еър д-р Ангел Кунчев.

"Има общини, които поради липса на средства или закъснение в обществените поръчки, не се справят толкова добре с обработването, но има и отличници", допълни още той.

Животните са основна причина за "прихващане" на кърлеж в населените места. "Те са усвоили възможността да усещат човек на десетки метри по издишването на въглероден двуокис, а и се закачат безболезнено, обикновено където кожата е най-нежна и най-тънка", предупреди здравният инспектор.

Към съветите за това, което не трябва да правим, специалистът допълни, че ако забележим кърлеж, не трябва да го разкъсваме, размачкваме или нарушаваме целостта му.

"При леко разклащане с медицинска ръкавица той лесно пада, но ако на втория или третия ден видим, че се е прикрепил, трябва да се търси лекарска помощ. Лекарят може да прецени дали да предпише антибиотичен курс, който да покрие риска от лаймска болест", категоричен е специалистът.

Очаква се темпа на увеличение да се запази, като д-р Кунчев допуска, че през месеците юни и юли случаите на ухапвания ще бъдат в двоен размер, в сравнение с миналата година.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени