FACEBOOK

Ibank със 77,3% недостиг към капитал

Изпратихме на БНБ и Инвестбанк, която се прочу напоследък с вътрешна кражба на милион лева от клиенти на клона й във Варна, откъдето стартира самата й шефка Петя Славова след кариерата си в кръчмата Гюрлата край гарата, следните въпроси:

- Как е разпределена собствеността в Инвестбанк? На сайта на банката не може да се намери такава информация, въпреки изискванията и добрите практики.

- Има ли и какви промени са настъпили в Инвестбанк, какви препоръки и мерки са наложени, след като банката не мина европейските стрес тестове, както по-рано и българските?

От Инвестбанк мълчат.

От БНБ получихме странен отговор, който ни даде повод за разследване със смайващи резултати, което ще четете в понеделник.

Засега само разкриваме: под това име – Инвестбанк, в търговския регистър ще намерите много повече от едно дружество. Много мирише на уникална измама и веднага ще сезираме прокуратурата.

Те се шегуват с нас, а ние никак не се шегуваме. А питаме има ли Банков надзор?

Малко ли ни беше фалитът на КТБ, преди това на сума банки през 90-те?

Но, моля, прочетете първо ехидността на БНБ и след това невеселите данни от българските и европейските стрестестове за същата тази Инвестбанк, която според Европейската централна банка има капиталов недостиг в размер на 77,3% от ... капитала й:

„Уважаема редакция,

Във връзка със запитването Ви представяме следните пояснения:

Размерът на внесения/регистриран акционерен капитал на Инвестбанк АД е 131 666 667 лв. Информация за действителните собственици – физически лица, може да бъде получена по линия на Търговския регистър, чиито данни са публични. www.brra.bg Инвестбанк АД - ЕИК 831663282

Стрес тестовете, извършени от Европейската централна банка, са пруденциални, а не счетоводни упражнения. Те целят да се измери степента на чувствителност на баланса на конкретната кредитна институция към хипотетични процеси в макросредата. Инвестбанк разработи програма за допълнително укрепване на капиталовата позиция на база резултата от негативния хипотетичен сценарий от извършения от ЕЦБ стрес тест. В момента банката работи по реализация на програмата“.


Според Европейската Централна Банка, която скъсаИнвестбанк на стрестестовете си, приключили през лятото 2019 г., капиталовият недостиг е от 52 милиона евро или 101 703 160 лв. Което е 77,3% от целия капитал на банката. Основните банки в страната, които също бяха проверени, нямат проблеми, а са в пъти, някои – в десетки пъти по-големи от Инвестбанк. Така че, моля да не ни вземат за мезе.
По-важните въпроси са:

Дали е случайно, че успоредно с резултатите от стрестестовете се забави официално планираното и от правителството в нарочна програма, и от ЕС приемане на България в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната?
Дали е случайно, че това бе оправдано от европейска страна с незадоволителна гаранция за борбата с прането на пари и използването на финансовия сектор от сенчестия бизнес?

Дали е случайно, че месеци преди тази европейска позиция австрийското и немското разузнаване принудиха нашите служби да задържат Вълка от София, участник в измамна схема със сметки на офшорки от тази мрежа,която според КФН и ДАНС е източила поне 91 млн.лв. в няколко държави, в Инвестбанк, а тогавашният американски посланик трябваше да отиде при премиера, за да стане ясно, че през същата банка са преминали и санкционни венецуелски пари, запратени към Русия?
Напомняме, че през 2016 г. при българските стрестестове, които Инвестбанк също не успя да мине, резултатът не беше различен - беше следният:

„Прегледът на качеството активите води до съществени корекции в капитала на Инвестбанк за общо 105 млн. лв. и до най-много предписани мерки за изпълнение в стегнат срок.Слабите резултати водят до редица мерки, които регулаторът е предписал на Инвестбанк. Тя ще трябва да увеличи капитала си с 20 млн. лв.Регулаторът изисква от нея да намали рисковите си експозиции със 134 млн.“
Ще напомним, че банката не успя да изпълни изискванията в срок, а БНБ дълго време криеше това като не отговаряше на въпросите на 19 минути по този повод.
Коментарът на Инвестбанк след европейските стрестестове гласеше, че била „значително по-устойчива в сравнение с извършения през 2016 г. преглед на качеството на активите“.

Проблем за 105 милиона през 2016 г. към проблем за 102 милиона през 2019 г.?! Някой намира ли „значителна“ промяна?
Очаквайте в понеделник: колко дружества на име Инвестбанк АД има в България?

Снимка: Капитал


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени