FACEBOOK

София призната за най-развиващ се ФинТех град в Югоизточна Европа

"Една от най-бързо развиващите се ФинТех дестинации в Централна и Източна Европа"; "Еволюиращ ФинТех хъб"; "Най-развиващата се ФинТех дестинация в региона на Югоизточна Европа".

Често можете да чуете или прочетете тези определения за София, столицата на България. Повярвайте ни, това не е преувеличение. Зад тези думи стоят реални данни, цифри и тенденции, които би трябвало да убедят и най-съмняващите се, че София определено е едно от най-горещите места на европейската финтех карта“, пише Emerging Europe.

“Нещата се промениха драматично в последните няколко години и компании от САЩ, Азия, Западна Европа инвестират тук“, заявява пред изданието основателя на Eleven Ventures Даниел Томов.

„Днес София е критична маса от стартъпи и доставчици на финансови и технологични услуги“, цитиран е RBI’s Fintech Atlas.

Според Годишния ФинТех Доклад за 2019 на Българската ФинТех Асоциация и медийната компания SEE News от 65 фирми в сектора, работещи в България, 54 са с централи в София, които покриват всички сектори в тази индустрия – плащания и билинги, решения за капиталовите пазари, лични финанси.

Според доклада има непрекъснат ръст на висококвалифицирания и високоплатен персонал в тези компании, като числото вече достига 2700 души – удвояване за последния кметски мандат.

Оборотът на чуждите инвеститори в сектора им надминава 200 000 000 евро през 2018 г., ръст от 33,5% за година и ДВОЕН ЗА 3 ГОДИНИ при печалба от 62,4 млн.евро – почти колкото годишния бюджет за култура на страната. Българските компании в бранша пък завъртат 59 милиона евро през 2018 г., над двойно повече от предишната 2017 г.

Ето защо София ще има дигитален заместник – кмет в лицето на привлеклия тези инвеститори в града досегашен шеф на СОАПИ Владимир Данаилов. Докато някои говореха за дигитализация на милионния град, други отдавна вече я правят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени