FACEBOOK

9% ДДС за храната, не за пиенето в заведенията: пълен хаос

По-ниският ДДС от 9% ще се начислява само за консумацията на храна в заведенията, а за алкохолните напитки остава в сила сегашната 20% ставка. Това става ясно от внесения от ГЕРБ и Обединените патриоти в Народното събрание проект за промяна на закона за ДДС. С него се въвежда 9% данък и за книгите, съобщава Сега.

По-ниският ДДС ще влезе в сила от 1 юли и ще се прилага до края на 2021 г.

Наред с това вносителите предлагат промяна и в Закона за държавното обществено осигуряване, с която се завишават минималните осигурителни доходи за 2020 г. за целия сектор "Туризъм". За ръководни специалисти секторът ще внася осигуровки върху минимум 1266 лв. при 966 лв. в момента, специалистите ще се осигуряват върху 1090 лв. при 831 лв. досега, а за всички останали длъжности минималният осигурителен доход се вдига на 800 лв. от сегашните 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

Така за сметка на намаляването на данъка на тесен кръг ресторанти и заведения, управляващите увеличават осигурителната тежест за целия сектор. Туристическа, агентска, операторска и други дейности, свързани с пътувания и резервации, ще продължат да плащат 20% ДДС, но при по-големи разходи за осигуровки.

Както вече е известно, срещу въвеждането на по-ниската данъчна ставка са част от министрите в правителството - Владислав Горанов и Томислав Дончев, както и депутати на ГЕРБ, като например Менда Стоянова. Премиерът Бойко Борисов обаче отсече, че не всичко са сметки и че решението е политическо.


"Следващата седмица в сряда по-ниският ДДС ще бъде гледан на първо четене в пленарна зала, а седмица по-късно се надявам да бъде окончателно приет", заяви на брифинг в Народното събрание Искрен Веселинов, който единствен представи пред журналисти проекта, подписан от 10 народни представители начело с Красимир Ципов от ГЕРБ.

"Ако действително нямаме драматичен срив на приходите на ДДС от този бранш, ние ще се борим тази мярка да стане постоянна, защото не е нормално в един бранш да имаме две ставки - в един хотел нощувката да ти е 9%, а обядът в ресторанта да ти става на 20% ДДС“, заяви още Веселинов.

Заради по-ниската ставка ДДС в ресторантьорството и за книгите през тази година приходите от този налог ще намалеят със 112 млн. лв., а догодина - със 163 млн. лв., се посочва в мотивите към законопроекта. Липсват разчети колко повече постъпления от данъци и осигуровки ще влязат след вдигане на осигурителните прагове, като единствено се посочва, че това е мярка за намаляване на дела на сивата икономика в сектора. Мярката имала и социален ефект - да работещите ще бъдат осигурявани върху по-висок доход, който се доближава до реално получаваните заплати.

По повод резервите от страна на финансовия министър за догодина диференцирана ставка на ДДС Искрен Веселинов коментира: „Понеже ние сме законодателен орган, ние предлагаме това. Нали знаете, че коренът на думата министър е от латинската – слуга. Той е затова да изпълнява това, което народът реши. Като негови представители, ако го решим, финансовият министър ще го изпълнява“.

В закона за ДДС управляващите регулират и ваучерите за почивка, които ще получат борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19.

На лекари и медицински специалисти, служители на РЗИ и на спешна помощ ще се предоставят ваучери за настаняване на стойност 210 лв. Същото важи за служители на МВР, МО, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Очаква се близо 70 000 служители и техните семейства - общо около 210 000 души, да почиват тази и следващата година за поне 7 дни в някоя от базите на НОИ, държавни балнеоцентрове или почивни станции на министерствата. Ваучерите ще се издават от Министерството на туризма и ще се предоставят на ресорните министри. Те ще са валидни до 30 ноември 2021 г. За неизползването им по предназначение са предвидени глоби от 500 до 1000 лв. и имуществена санкция от 2000 до 5000 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени