FACEBOOK

9% ДДС няма да реши нищо: Любомир Дацов

"Идва изневиделица едно решение, взето под един или друг натиск, което не решава нищо и не е на мястото си. Това е абсолютно неструктуриран подход". Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в коментар на информацията, че правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за заведенията за хранене, която да важи от това лято до края на 2021-ва година.

Финансистът акцентира, че мярката с намаляването на ДДС е опасна: "Виждате, че в рамките на няколко часа се развихриха всякакви популисти и лобисти".

Дацов беше категоричен, че позицията на финансовия министър Владислав Горанов е правилна и заяви, че го подкрепя.

Според финансиста мярката би проработила, ако се вземе решение за намаляване на ДДС въобще и данъчната ставка да е 18%. Той изтъкна, че е против намаляването на данъците, а е за отлагане на сроковете за плащането им и трансформирането на данъчните вземания, все едно са вид кредити.

"В Европа основната мярка е тази, която в България наричаме 60:40, въпреки че не е въобще такава. В България към момента са обхванати около 4% от работната ръка, спрямо икономически активното население. В Европа средният обхват е между 10 и 15%. В Испания, Италия и Франция е по-висок обхватът".

Той посочи, че фактът, че само 4% са се възползвали, означава, че или България е чудо и се отличава от всички останали държави, или достъпът до мярката не е ограничен.

Според него мярка 70:0 би имала по-голям смисъл.

В предаването "Нещо повече" Дацов цитира документ, подготвен от саудитското президентство на G-20, касаещ фазите и подходите за възстановяване на икономиките след пандемията и шока от корона кризата:

"Те разделят нещата на 4 фази - първите две са блокада на икономиката и на цялото общество, другите са - възстановяването. Това, което се казва в този документ, е, че подходът и в двата етапа трябва да е еднакъв".

По думите му етапът на излизане от пандемията, в който се намират повечето европейски държави, трябва да продължат мерките, които са приложени през първия етап на кризата - стимулиране и помощ от страна на бюджета към хората и бизнеса, за да могат да преодолеят тази криза.

"Трета фаза е вече възстановяването на икономиката след отпадането на ограниченията. Фаза 4 е фокусирана върху ремонта на самия бюджет, защото се отчита, че стимулите и подходът от фаза 1 е дестабилизирало много от бюджетите".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени