FACEBOOK

Премиерът е подведен за ДДС-то: Николай Василев

"Някой да променя във вторник данъчната система от сутринта до следобед, без да пита финансовия министър, е като ние двамата с вас да отидем в кръчма и да правим сметката без кръчмар. В държавата от данъчна политика разбират във финансовото министерство, а от макроикономическа политика не разбират в браншовите организации на ресторантьорите, нали? Те са прекрасни специалисти, добро обслужване, готвачи, отлични ресторанти в моя роден град Варна, но от макроикономическа политика, от осигурителни и от данъчни ставки не тези хора разбират.

Според мен премиерът е подведен, че това е някаква антикризисна мярка за цял бранш. Това за мен не е никаква мярка, а антимярка с много вредни последствия за държавата. Според мен ще се съберат наполовина. А, между другото, бранш да излиза по телевизията и да казва: "Ние лъжем с ДДС. Не даваме касови бележки, не си плащаме данъците, намалете ни ДДС-то, за да внесем повече", това не е достойно поведение." Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV по повод решението на премиера Бойко Борисов, въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, да намали данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорите от 20% на 9%, което вчера бе представено именно като антикризисна мярка - заведенията били затворени в извънредното положение, затова сега заслужавали този жест от държавата.

По повод несъгласието на Горанов Борисов заяви: "Имам му пълно доверие, ама той не ми е началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък. ... Всеки може да си каже мнението".

Не само финансовият министър е против. Критики изразиха и икономисти извън властта, а Василев днес не се стърпя да иронизира мярката.

"Донесох ви днес кутията на Пандора и след малко ще я отворя, защото това стана у нас през последните 24 часа с едно изненадващо, ненавременно предложение във вторник, 12 май, за промяна на философията на българската данъчна система от последния четвърт век - започна той интервюто. - Тук ви нося три списъка. Първият е списъкът на приоритетните отрасли, които заслужават - те са искали и заслужават - да получат ставка от 9%. Това са ресторанти, развлекателната индустрия, храните, дрехи, туризмът, книгите. Във втория списък са другите, по-приоритетни, отрасли - те също са много, бих изброил театрите и спортът, които заслужават още по-ниска диференцирана ставка от 5%. А в третия списък са най-приоритетните отрасли и там са лекарствата, даже аз се чудех, като ваш приятел, дали да предложа и медиите да бъдат с намалена ставка от 2%, като най-приоритетни отрасли, за да може вие също да се възползвате от тази нова политика. Какво ще кажете?

Забравих един много важен списък. Това е списъкът на неприоритетните отрасли, които знаят, че са неприоритетни и настояват да плащат пълната ставка от 20%, защото те не заслужават да получат намаление. Това са производството на електромобили и организаторите на космически експедиции. Те са неприоритетни, затова ще останат на ставката от 20%."

"Вие разбирате, доколкото ме познавате от последните две десетилетие, че съм един от най-големите фенове на простата, красива, ефективна българска данъчна система с една ставка", каза още той и подчерта, че промяната във философията на ДДС "е неправилна, вредна и ще донесе страшно много вреди на българското общество".

Какви ще са последствията?

"Първо, в обществото следващите шест месеца ще стане това, което ви показах тази сутрин - ще има една дълга опашка и ще говорим само за това. Няколко месеца ще си губим времето с въпроса колко дявола ще се съберат на върха на една игла, защото ако туризмът има 10 проблема тази година - те са много и всички ги знаем - ще има лош туристически сезон, хората ще имат по-ниски доходи, ще има безработица, чужденци няма да идват, защото няма да има полети. Това ще направи лош сезона за ресторантьорите, списъкът е много дълъг и в Топ 10 не се включва ДДС-то. И знаете ли какво ще стане в края на годината? Ресторантьорите, много от които ще имат ужасен сезон, може да затворят, да имат загуби, ще дойдат пак при правителството и ще кажат на премиера: "Какво става? Защо не ни помагате в кризата?". И той ще им каже: "Нали дойдохте при мен и ми казахте, че най-големият проблем ви е ДДС-то. Аз обърнах държавата с краката нагоре и смених само, специално за вас, приоритетно ДДС-то и сега вие пак се оплаквате". Според мен абсолютно нищо няма да помогне на ресторантьорския бранш малко по-ниска ставка от 9% на ДДС", отговори той.

На въпрос дали това решение би помогнало на хора, които искат да злоупотребят, отговорът беше: "Много Когато в едно общество има различни ставки - навремето като министър на икономиката съм го наблюдавал при различни митнически ставки, примерно пилешките бутчета бяха с висока ставка, пък пилешките кожички - с ниска. Оказа се, че 90 и няколко процента от вноса е само на кожички, пък всички ядем бутчета, нали така? Тоест масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края на целия този процес. Когато някои сектори имат различно ДДС, ще се окаже, че целият оборот на магазините ще минава като храни от еди каква си необходимост, с ниската ставка, оборотът на целия туризъм ще минава през ресторантите, а не през другите форми на продажби, където има висока ставка на ДДС. Хаос, каша, масивни злоупотреби, огромен проблем за държавата, ползата клони към нула"

Източник: OFFNews.bg.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени