FACEBOOK

75% едва покриват разходите си: НСИ

Над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от последно проучване на НСИ. Данните са за четвъртото тримесечие на 2022 г., както и за предходните 3 тримесечия на на м.г.

С известни затруднения са 38,4%, докато 26,1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3% - като много тежко. Делът на последните намалява в сравнение с първите 2 тримесечия на 2022 г. ,но се увеличава с 1,5% спрямо третото на м.г.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2%, а едва 4% не изпитват никакви затруднения, показват още данните на НСИ. Делът на лицата без финансови трудности през четвъртото тримесечие на 2022 г. се увеличава с 0,8% спрямо третото и с 1,5% спрямо първите 3 месеца на 2022 г.

В същото време за 67,8% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца, като този дял намалява с повече от 5% спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен. Ръст на доходите си са посочили 26,7%.

Основните причини за увеличение на приходите и през четирите тримесечия на м.г. са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите, отчита НСИ.

Намаление на доходите за последните 12 месеца пък са посочили 5,5% от българите, което е с 0,7% повече в сравнение с трето тримесечие, но и с 3% по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 г.

Напомняме, че 54% от българите изпитват затруднения да плащат навреме битовите си сметки, сочи друго актуално изследване за ефекта от инфлацията в 13 държави. Заради поскъпването на живота все повече потребители у нас свиват основните си разходи и са склонни да теглят заем, за да покриват всекидневните си разходи. Само за 1 г. делът на тези, които успяват да спестяват, е намалял 3 пъти. Ръстът на инфлацията бързо изпревари доходите на българите, показва още проучването.

Според други данни на Евробарометър едва 1/5 от хората у нас могат да посрещат разходите си с парите, които получават. Европейската статистика от януари отчете, че 51% споделят, че стандартът на живот вече се е влошил. 56% у нас пазаруват по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени