FACEBOOK

55% за Фандъкова и 11% разлика по данните и на Алфа рисърч, и на 19’

Разлика в стотните на процента има между анкетите, проведени от 19 минути и от Алфа Рисърч в сряда. Напомняме, че проучването на 19 минути преди първи тур на местните избори даде 37,9 на Фандъкова, която изкара 36,5%.

Сега за втория тур то дава 55,36%. Алфа рисърч показва на практика същия резултат – 55,3%. И двете проучвания са представителни за София, като нашето е осъществено отново от Авенир. Напомняме, че най-точната ни анкета досега е била за президентските избори, когато резултатът на Цецка Цачева беше прогнозиран с точност 0,4%.

Данните на трета агенция показват сходна разлика – 9 на сто от гласуващите в полза на Фандъкова. Неясно е защо тези данни не се публикуват официално.

Алфа Рисърч прави и по-детайлен анализ. Най-интересно е, че противно на информациите в медийното пространство, мнозинството от хората с висше образование подкрепят Фандъкова, а с по-ниско Манолова, което е ценна информация по отношение на вота на малцинствата, колкото и пренебрежим – в статистическата грешка, да е той в София, за разлика от Кюстендил, където е над 10%.

38,4% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват, а 17% се колебаят. Сред сигурните гласоподаватели 83,3% са избрали своя фаворит.

55,3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат Йорданка Фандъкова, а 44,7 на сто - Мая Манолова. За сравнение, при 100% обработени протоколи от първия тур, разликата между двете беше 8,58%, докато сега е 10,6%.

2/3 от решилите да гласуват избиратели на десницата ще дадат вота си за Фандъкова, като 2/3 от електората на ДБ ще отиде до урните. Същото е отношението и при решилите да гласуват почитатели на Спаси София, където 40% от хората няма да излязат в неделя.

Настоящото изследване е проведено в периода 28 – 30 октомври 2019г. от Алфа Рисърч и е възложено и финансирано от bTV.
Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


Снимка: Канал 3


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени