FACEBOOK

Битката за Оборище: момчето от квартала или пришълецът

Оборище привлече вниманието с рекордните 13% бюлетини Против всички при среден процент за София от 2%. И при трима силни кандидат – кметове.

Битката за Оборище на всичко отгоре е с минимална разлика между двамата кандидати на балотаж, която се движи около границата на статистическата грешка от 3,5%. И двамата кандидати са на промяната, защото досегашният кмет Васил Цолов отпадна като се касира трети.

Водещият кандидат е Петър Митев, който е момче от квартала и всички го познават, а дори имат и телефона му. Той е съосновател на превърналия се в софийски култ фермерски пазар веднъж месечно на едноименната с района улица в сърцето на София. Той придоби статуса си като най-добрия, най-интересния и най-привлекателния в цялата страна, където модата им тръгна именно от този пазар.

С неговата работа като ресорен по строителството заместник – кмет, но не в последния мандат, са свързани и осъществените, стартираните и планираните проекти за възстановяване на култовите културни институции в района като Операта, театър София, културният център. А също обновените градини, които са най-добре направените в милионния град. През последните 4 години той е в екипа на Пазари Юг, които освен фермерския в Оборище, се превърнаха в любимите и отново връщащите си славата на градски средища места в постоянния си вид. И също бяха решително обновени и разнообразени с био- и екопродукти. Човек, който работи.

Проблемът на другия кандидат Николай Александров от ДБО е, че той не е местен човек и няма представа от проблемите на кварталите в район Оборище, които опознава в детайли в процеса на кампанията. А в сърцето на София произходът е нещо важно. Даже много важно. По този повод му липсва конкретика.

Петър, както винаги се представя на малко име кандидатът от отбора на Фандъкова има готови идеи и планове за реализация по възстановяването на важни за района културни паметници като злощастните Царски конюшни, които са в неговото сърце. Хубав малък пазар за хората и нови храмове на културата в района са други от нещата, които според него могат и трябва да бъдат направени.

Проблемът с районните кметове е, че въпреки подмазването на Мая Манолова, именно нейните текстове в Изборния кодекс при Орешарски, останали и до днес без бюджет, макар и с мажоритарен избор. С какви реални пари ще разполагат и какви проекти ще могат да осъществят за гражданите зависи от Столичния общински съвет. А мнозинството там вече беше установено от ГЕРБ и подкрепящите ги ВМРО и то ще взема решенията за приоритетите, които да бъдат конкретно заложени. Докато ДБ остана в опозиция. За да може кметът да работи, той трябва и реално да може да го направи, а за това са необходими съответните средства – финансови и политически.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени