FACEBOOK

Петър Митев: новият лидер на Оборище

Съоснователят на вече култовия фермерски пазар на улицата, на която е кръстен цял район, се бори за своя квартал с театър София, операта, парка Заимов и Докторската градина – всичките светнаха и благодарение на него през последните години, срещу досегашния син кмет, който на тези избори се е пребоядисал в червено

Г-н Митев, Вие сте ново лице в екипа на г-жа Фандъкова. Разкажете нещо за себе си?

Ново лице звучи добре, но всъщност отдавна работя в Столичната община. В предишен мандат бях заместник-кмет в район Оборище с ресор строителство. След това четири години работих в Пазари Юг ЕАД, където ръководих отдела за строителство и ремонти.
По професия съм икономист, но поради ресорите, които съм управлявал, имам богат опит в строителната сфера. Именно поради това, бях и номиниран за кмет на Оборище. През следващия мандат основен акцент ще бъде работата и развитието на районите в столицата.

Защо решихте да откриете кампанията си на фермерския пазар на ул. Оборище?

Тези пазари са голям успех за екипа на г-жа Фандъкова. Освен това са подкрепени от всички политически сили, държавата в лицето на МЗХ и най-вече са много харесвани от софиянците. Там идват хиляди хора. Моята цел е да стигна до хората и да чуя техните проблеми, препоръки и насоки. Какво по-подходящо място от пазара? Все пак пазарите са и социално средище от хилядолетия. Там хората освен, че пазаруват, те и общуват помежду си. Освен това съм част от екипа, наложил тези пазари. Преди повече от 5 години, заедно с изпълнителния директор на Пазари Юг ЕАД, организирахме първия фермерски фестивал в парка Заимов. Тогава бях заместник-кмет на района.
За съжаление, сегашният кмет ги забрани, но пък не пропусна да застрои тоалетната в парка...

Защо се кандидатирате за кмет точно на район Оборище?

Добър въпрос! Роден съм в Оборище, на ул. Сердика. Тук съм и израснал. Целият ми живот е свързан с този район. Най-логично е да работя за Оборище. Познавам и обичам квартала си. Тук са моите приятели, съседи, съученици. Ако спечеля искам да променя доста неща!

Кои са вашите приоритети?

Едно от най-важните неща е да се спре политиката на сегашния кмет г-н Цолов, според която общински терени се преотреждат за жилищни и административни сгради.
Районът няма нужда от това. Нуждаем се от училища, детски градини, нови музеи, зали и галерии. С две думи, общинската собственост е на гражданите и не бива лесно да попада в частни ръце с цел печалба. Имам желание и да направим един хубав малък пазар в Оборище. Въпросът с Царските конюшни е много важен. Това е емблематична сграда, която в момента се руши. Ще търся решение и на този проблем. Необходима е реконструкция на парк Заимов. Това са малка част от бъдещите ми планове.
Аз излизам открито, с готова програма. В нея има подробно моите приоритети.

Кои са основните ви опоненти в битката за Оборище?

Аз не водя битки! За мен това е надпревара и състезание на идеи и концепции, на дела срещу думи. Срещу мен се изправя БСП в лицето на Васил Цолов. Оборище е типично десен район, хората тук не биха избрали кмет от БСП. Най-интересното е, че г-н Цолов е “бивш” десен човек. Как и защо стана социалист не мога да кажа. Явно никоя дясна формация не го е припознала, а е било необходимо да остане на власт. И ето тук идва номера на така наречените граждански кандидати. Цолов е уж е независим, но пък е в списъка с кметове на БСП. Също като Мая Манолова. От срещи с хората в района, чувам много оплаквания от Цолов, което бе и един от мотивите ми да се кандидатирам. Другият кандидат е Николай Александров,подкрепен от ДБО. Към този момент не видях какви политики ще налага Александров, но мога да кажа, че той е в пъти по-добра алтернатива от червен кмет за Оборище, само защото е издигнат от дясна партия. За съжаление обаче не е от района и проблемите на квартала са му чужди. Не мисля, че би се справил добре. Като десен човек ще търся подкрепа вдясно. В спора се ражда истината.

Какво обичате да правите извън работата за Оборище?

Свободното си време обичам да прекарвам със семейството си. Обвързан съм и имам едно дете. С дъщеря ми Теодора често се разхождаме в парка Заимов. Карам и велосипед. Велоалеите в София станаха доста удобни.Обичам хубавата музика, често ходя на концерти и театър. Понякога и на опера. Обичам да бъда сред хора, общуването очи в очи е много важно днес, когато модерните технологии по-скоро изграждат прегради.

Последен въпрос! На кой от големите лидери искате да приличате?

Искам да бъда себе си! Ние в Оборище обичаме естествените и непринудените хора. В политиката мнозина носят маски. В живота са едни, а като политици - съвсем различни. Не искам и не мога да нося маска. Никога не се вземам на сериозно. За мен хората, които се вземат на сериозно губят почва под краката си. Не искам да се харесам на всеки, това е невъзможно.

Любомир Петров


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени