FACEBOOK

Разширяват Зелената зона в Оборище, Лозенец, Възраждане и Красно село

Столичните райони Оборище, Лозенец, Възраждане и Красно село предлагат разширяване на Зелената зона в София. Очаква се от 1 ноември 2018 г. зоната да бъде разширена с нови над 5000 места.
В нея ще влязат горната част на квартал Лозенец, част от Красно село - между булевардите Ив. Евст. Гешов, П. Славейков, Тотлебен и Г. Софийски, част от район Възраждане - между булевардите К. Величков, Сливница, Ал. Стамболийски и улиците Д. Петков и Опълченска, както и в район Оборище - между булевардите Христо и Евлоги Георгиеви, Ситняково, Д. Николаев и ул. Черковна.
От новите места за паркиране Столичната община ще печели по 4 млн. лв. годишно, които ще бъдат инвестирани приоритетно в тротоарите и улиците в районите.

Според допитване до гражданите на район Оборище, повечето от тях искат зелена зона. Причините са няколко. Районът около Мол Сердика е претоварен от автомобили и некоректно паркирали. На второ място са т.нар. "спящи автомобили", в които живеят клошари или се събират боклуци. Третата причина са пазарищата, които се образуват заради спрелите автомобили.
Друго предложение на Центъра за градска мобилност е да се въведе ограничение за броя на винетните стикери за паркиране за живеещите в синя и зелена зона – до три стикера на домакинство. В момента няма ограничение за броя на стикерите.

От ЦГМ предлагат паркингите пред сгради и блокове, които не са на улицата, да влязат също в режим на платено паркиране.

„Предлага се и облекчение за хората, ползващи винетни стикери. Те ще може да бъдат издавани и за 24 месеца, за да не се подават документи всяка година. За електромобили предложението е за безсрочно право за безплатно паркиране в синя и зелена зона.
Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв. Санкцията за неправомерно спиране върху място, определено за хора с увреждания, ще е 200 лв.
Предложенията за промени в наредбата за организацията на движението ще могат да бъдат намерени в сайта на СОС. В едномесечен срок могат да се правят предложения, след което ще влязат за обсъждане в комисиите на СОС.

Разширяването на Зелената зона се налага заради миграцията в София, която влияе на инфраструктурата и жителите на района. Въвеждането на Зелена зона ще облекчи проблемите с намирането на паркоместа за местните жители.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени