FACEBOOK

50% от българите носят дрехи втора ръка преди новия данък върху тях

Пазаруването на дрехи втора ръка става все по-популярно в България, като през последната година 50% от българите поне понякога са пазарували дрехи от физически магазини, базари или онлайн магазини за дрехи втора употреба. Тези официални данни бяха оповестени на официална среща с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, заедно с резултатите от първото по рода си социологическо проучване за пазара на дрехи втора употреба и нагласите към рециклирането на ненужни дрехи.

Напомняме, че в правителствения пакет данъчни промени фигурира нова екотакса – данък именно върху тези дрехи втора ръка. Предложението, докладвано от финансовия министър Горанов, бе прието от синдикатите и работодателите да бъде въведено още през 2019 г. Но предстои все пак гласуване в парламента, на което може човечността да надделее и да бъде отхвърлено. Тъй като приходите от хазната ще бъдат частици от процента, при деклариран огромен профицит.

Делът на пазаруващите дрехи втора ръка е сходен в цялата страна, като изключение прави единствено София, където потреблението е с около 8% по-ниско. Напомняме, че 83% от българите получават месечно възнаграждение по-малко от статистическата средна заплата в страната от 1125 лв., която в София е 1500 лв. пак според НСИ.

Като основен аргумент за покупка на дрехи втора употреба анкетираните посочват значително по-ниските цени, над 30% от купуващите изтъкват шанса да се сдобият с „качествените, разнообразни и маркови стоки, които се предлагат”. 9 от 10 българи одобряват идеята непотребните дрехи да се предават в контейнери и така да намират своето ново приложение. Най-уверени в полезността на рециклирането са по-младите, на възраст между 18 и 29 години.

За изминалата година оборотът на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба е 114 000 000 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени