FACEBOOK

Неков: Храните 2-о качество са корпоративен расизъм срещу българите

„Европейският съюз е единен пазар, в който има еднакви задължения за всички производители. Лошите храни рефлектират в лошо обществено здраве. Силно вярвам, че България не трябва да стои в очакване, затова призовавам Българската агенция по безопасност на храните за приключване на анализите в кратки срокове, за да стане ясно кой в Европа ни третира като втора ръка европейци“. Това заяви в пленарната зала на Европарламента соцдепутатът Момчил Неков относно доклада Храни и фуражи, правила относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продукти за растителна защита.
Според Неков, храни второ качество за източноевропейците представлява корпоративен расизъм и той трябва да спре. „В центъра на политиките на Европейския съюз трябва да бъдат европейските граждани и тяхното здраве и право на информиран избор. Това включва както качеството на храните и хранителната безопасност, така и съображенията свързани с отглеждането и разпространението на ГМО, срещу което мнозинството българи и европейци застават твърдо.“
„В този контекст, смятам за унизително поведението на производителите, които изпращат храни с по-лоши показатели на потребителите в Централна и Източна Европа“, каза Неков.
Българският евродепутат също така заяви, че има нужда от повече контрол и наказателни мерки срещу нарушителите в името на здравето на европейците.
Момчил Неков стартира кампанията „Да защитим българския вкус“, чиято цел е запазването и популяризирането на традиционните български храни и продукти, както и тяхната защита чрез европейските механизми за географски означения. Чрез кампанията си, евродепутатът се опитва да помогне българските продукти да се търсят, купуват и произвеждат повече. „Борбата срещу корпоративния расизъм може да бъде водена от нас българите, като потребители. България и българите заслужаваме повече“, заяви в заключение българският евродепутат.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени