FACEBOOK

43 ИнвестбанкИ в Търговския регистър

43 дружества, записани в Търговския регистър, който гълта десетки милиони и гърми ли гърми, носят името Инвестбанк. Това е уникален случай в световната практика! По закон името би трябвало названието на едно дружество, камо ли на банка, би трябвало да бъде уникално поне за цялата страна и за Европейския съюз дори. Трудна работа ще бъде влизането ни в Европейския банков съюз с такива чудеса от храброст!

Не би биро тревожно, ако не ставаше въпрос за банка №3 по привлечени държавни средства, нищо че е далеч извън десетката по другите показатели в системата и не мина нито българските, нито европейските стрес-тестове.
Още по-голяма е кашата с многото ИнвестбанкИ в София.Повече от една – четвърт от всички дружества с това име са регистрирани в столицата. 12!

Две от тях са с покриващо се дори регионално, та и локално име.Понеже става дума за клон Кракра – това прави нещата да изглеждат още по-странни. Едното е ТБ Инвестбанк АД София Клон Кракра, а другото е АД ТБ Инвестбанк Клон София Кракра.

Не е практика на банките да регистрират всеки свой клон не просто като дружество, а чак като акционерно дружество. Сякаш във всеки има различни акционери.

Други две дружества също са трудно отличими: Акционерна търговска банка Инвестбанк и Търговска банка Инвестбанк, което след последното обновяване на 28 юни тази година е просто Инвестбанк АД.

Ако нямахме информация от пресцентъра на БНБ с кой точно данъчен номер е онова, което е банката с лиценз, нямаше как да знаем правилния отговор.

Защо би ни било важно: ако например ни бяха изчезнали парите, както неведнъж се е случвало – и то с милионни суми на клиенти в Инвестбанк, или имахме друго възражение.
Апропо, при тази сложна и едва ли случайно направена плетеница от дружества, към кое от всички АД-та сега биха могли да се обърнат и да го съдят за незаконно източените си пари – 1,2 млн.лв., хората с прясно източени сметкиот клона на Инвестбанк във Варна?

Дали към ТБ Инвестбанк Клон Варна АД или към Инвестбанк АД?

Никак не е ясно дали това не дава възможност банката да се измъкне от отговорност в този, както и във всички останали случаи от същия тип?

На някого може да звучи дребнаво, ала дали Банковият надзор следи тези работи и има отговорите?

А какво да кажем за регистрираното с немалкия капитал от 81 048 894 лв. дружество Акционерна търговска банка Инвестбанк? То е собственост на руския гражданин Вадим Колесников. По време на записването – 2013 г., банката е със сходен капитал, който пораства, благодарение на вноската на Адил Саид Ахмед ал Шанфари от Оман срещу 31.74% от институцията.

Припомняме, че сегашният мажоритарен собственик Петя Славова влезе в банката с финансовото рамо, осигурено от бизнесмена Денис Ершов – руснак с прибалтийски паспорт. Първоначално, поради неговата собственост в Петрол и компанията Юкос петролеум, прекръстена на Нафтекс, банката промени името си от Международна ортодоксална Св. Никола, където Славова беше просто шеф на варненския клон, на Нефтинвестбанк, където стана големият бос. Новите господари вкараха в борда й ген. Любен Гоцев – шефа на ДС. След като родената в казанлъшко село звезда раздели житейския си път с българския съдружник на руския инвеститор Ершов -Митко Събев и за нея остана банката, тя доби името Инвестбанк, което с години в Търговския регистър звучи като Търговска банка Инвестбанк АД, преди последната промяна.

Припомняме също, че години наред така и не се изпълни решението на Върховния съд, който постанови още първоначалното влизане на групата в банката за нелегитимно. А спечелилият де юре справедливост банкер Цветан Начев де факто не получи онова, което му бе присъдено. И внезапно почина на 57 г. Уж неизпълнението на съдебно решение – в случая от БНБ, се наказва с наказателна отговорност. Да, ама не!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени