FACEBOOK

БНБ мълчи чия е Инвестбанк?

С решение и две определения на Върховния касационен съд от 2002, 2012 и 2014 г. са потвърдени решения на Софийския градски съд, потвърдени и от апелативната инстанция, с които се приема за установено, че акционерите Петя Славова, Феста холдинг и Черноморско злато са придобили своите акции в Инвестбанк – 99%, чрез нищожни сделки. С две писма от 01.02.2012 и 16.03.2012 г. БНБ удостоверява – признава, че на въпросните акционери не е давано разрешение да придобиват акции в банката над определените от закона прагове.

Независимо от всичко това обаче, банката продължава да се управлява от Петя Славова, която беше собственик и на Феста, и на винпрома Черноморско злато, който неотдавна имаше сериозни проблеми с митниците, които сензационно се изпариха по неведоми пътища.

Отправихме питане към БНБ как стоят нещата и чия на практика е банката, като се имат предвид въпосните съдебни решения?
Темата е много важна, тъй като в момента банката е в европейски стрес – тестове, а в последните седмици името й беше замесено лично от посланика на САЩ в съмнителното минаване на десетки милиони евро венецуелски пари през нея, и от службите на Австрия, Германия и Израел в откриване на сметки на офшорни дружества от крупната измамна схема за финансови машинации на Вълка от София Гал Барак.

Още повече, Инвестанк не мина българските стрес-тестове през 2016 г. единствена от цялата финансова система, а получи след тях предписания, които – както БНБ официално е признавала пред 19 минути, не е успяла да изпълни навреме.
Официален отговор от централната банка по новата тема със собствеността на акциите не получихме за седмица.
Неофициално ни беше обяснено, че документите са известни на институцията.

В момента тя няма шеф на банковия надзор насред стрес тестовете, които текат, за да се прецени годна ли е България за Европейския банков съюз и за последващо влизане в Еврозоната.

Вероятно това ще бъде една от темите, които новият подуправител на ветровития пост ще трябва да отметне първо. Припомняме, че неговото избиране от парламента се очаква до дни, като за целта е необходимо не просто да се събере кворум в залата, а ЗА да гласуват поне 121 народни представители. Досегашният подуправител по банковия надзор беше от квотата на ДПС, което отказваше да влезе в залата за избор на управител на БНБ.

От Инвестбанк пък получихме следния коментар: „В отговор на отправения от Вас въпрос, следва да се има предвид, че няма постановени съдебни актове, било то решения или определения, за обезсилване на акции на г-жа Петя Славова в Инвестбанк АД. Изключение не правят и споменатите във въпроса Ви съдебни актове”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени